Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

WeCare_Altima

Barcelona, 12 d’abril de 2016.- La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), Àltima, empresa de serveis funeraris, i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han renovat per tres anys més el conveni pel qual es va crear la Càtedra We Care: Atenció al final de la Vida, l’any 2013. La càtedra, dirigida per la Dra. Cristina Monforte, directora d’Infermeria de UIC Barcelona, ​​i el Dr. Josep Porta, professor de Medicina de la universitat i cap del Servei de Cures Pal·liatives de l’ICO, i coordinada pel Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona, ​​promou la investigació aplicada, de caràcter interdisciplinari i multidimensional, referida a l’atenció al final de la vida a l’àrea de les cures pal·liatives.

Una gran part de la investigació de la Càtedra s’ha centrat en el Desig d’Avançar la Mort (DAM), un fenomen que presenten alguns pacients amb malalties avançades i que no ha estat estudiat en profunditat amb visió multidisciplinària. La Càtedra aborda el coneixement del DAM des de la perspectiva dels que pateixen, i el seu entorn immediat. Des del punt de vista metodològic, l’ús integrat de tècniques qualitatives i quantitatives està possibilitant avenços interessants en l’enteniment del fenomen. La comprensió del “Sentit de la Vida” (SV) com una de les pèrdues que es produeixen en aquests pacients, ha portat als investigadors a aprofundir en el seu coneixement i en l’anàlisi de la seva relació amb el DAM. Des de la seva creació, la Càtedra ha presentat una quarantena de ponències en congressos, ha publicat una quinzena d’articles en revistes indexades, s’han defensat dues tesis doctorals i estan en marxa cinc més. També ha organitzat tres workshops internacionals i ha creat un grup de treball internacional.

A l’acte de signatura es trobaven presents, per part d’Àltima, el Sr. Jordi Viñas, conseller delegat, Sr. Josep Ventura, director general i el Sr. Santi Cruylles, adjunt al comitè de direcció. Per part de UIC Barcelona hi eren presents el Dr. Xavier Gil, rector, el Sr. Alberto Canals, gerent, el Dr. Josep Porta, director de la Càtedra, el Dr. Albert Balaguer, coordinador de la Càtedra, i el Sr. Óscar Carbó i la Sra. Edurne Díaz, director i responsable del Centre de Transferència del Coneixement i Valorització de la Recerca d’UIC Barcelona.

Sobre Àltima

Àltima és el grup català líder en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris de la província de Barcelona. Amb més de 300 anys d’experiència en el sector funerari i un equip humà de més de 300 professionals, Àltima dóna cobertura actualment a 190 poblacions de Catalunya a través de 29 tanatoris, 6 complexos crematoris i 17 cementiris. Entre els principals centres, cal destacar el Tanatori Ronda de Dalt, a Barcelona, ​​els tanatoris L’Hospitalet Ronda i L’Hospitalet Gran Via, tots dos a L’Hospitalet de Llobregat, els serveis funeraris de Sant Boi-Baix Llobregat i diversos centres en les comarques del Baix Llobregat, Garraf, Penedès, Bages, Ripollès i Alt Empordà. L’empresa realitza la gestió directa del cementiri comarcal Parc Roques Blanques, situat al terme municipal del Papiol (Barcelona).

Sobre l’ICO

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) és un centre públic i monogràfic sobre el càncer. S’ocupa de la malaltia de manera integral, ja que reuneix, dins de la mateixa organització, la prevenció, l’assistència, la formació especialitzada i la recerca. L’ICO és una empresa pública creada el 1995 pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que comença a funcionar un any més tard en les instal·lacions de l’Hospital Duran i Reynals de L’Hospitalet de Llobregat. Set anys més tard, el 2002, s’inaugura l’ICO Girona, a l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, i un any després l’ICO Badalona, ​​a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El 2014 es posa en marxa l’ICO Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i el Verge de la Cinta de Tortosa. Actualment l’ICO és el centre oncològic de referència per a més del 40% de la població adulta de Catalunya.

Sobre UIC Barcelona

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) va néixer el 1997 amb l’objectiu d’oferir una formació integral de qualitat i promoure la investigació per posar-la al servei de la societat. Lligada al món empresarial i amb un marcat caràcter internacional, imparteix 14 graus i més d’un centenar de postgraus en els seus dos campus, situats a Barcelona i Sant Cugat del Vallès.