Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

El passat 2 de febrer es va inaugurar oficialment el nou espai que Cementiris de Barcelona ha disposat al Cementiri de Montjuïc per a la seva Col·lecció de Carrosses Fúnebres. L’acte va comptar amb la participació del Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el president de Cementiris de Barcelona i regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, i el director general de l’entitat, Jordi Valmaña.

L’acte d’inauguració va estar precedit pel trasllat d’una de les carrosses més cèlebres de la col·lecció des de la seu de Cementiris de Barcelona fins al nou emplaçament al cementiri de Montjuic. L’”Estufa”, arrossegada per quatre cavalls, va realitzar un recorregut per la ciutat seguida per un carruatge d’acompanyament amb 8 persones caracteritzades d’època, dues de les quals van ésser Enric Prat de la Riba i Santiago Rusiñol. Amb el trasllat d’aquest carruatge ha quedat completada la Col·lecció.

Una col·lecció única a Europa

La Col·lecció de Carrosses Fúnebres de Cementiris de Barcelona és considerada única a Europa. La mostra consta de 13 carrosses fúnebres, 6 carruatges per acompanyar les famílies a la parròquia i posteriorment al cementiri, i 3 cotxes a motor, juntament amb els complements que les ornamenten i que fan possible el seu funcionament. Tot el conjunt ens mostra com els nostres avantpassats van adaptar nous hàbits funeraris a l’hora de transportar els seus difunts fins als cementiris. També hi destaquen diversos elements que s’utilitzaven com a ornamentació per a les carrosses, els arnesos amb què s’equipaven els cavalls i maniquís amb els vestits i ornaments que es duien a les cerimònies d’aquells dies.

Les carrosses més destacades de l’exposició són l’”Estufa”, que va portar les despulles d’Enric Prat de la Riba i de Santiago Rusiñol, i la “Grand Dumond”, d’origen francès. També ressalta la “Gòtica”, utilitzada només en temps de Quaresma i Setmana Santa, i la carrossa “Imperial”, que l’any 1986 va conduir a la seva sepultura al popular alcalde de Madrid, Tierno Galván.

Amb l’objectiu d’acostar els cementiris als ciutadans com a llocs plens d’històries i de vida i, per extensió, dipositaris d’aquesta memòria col·lectiva, Cementiris de Barcelona ofereix a les escoles la possibilitat de visitar la Col·lecció, per a la qual també s’han fet una fitxes educatives.

La Col·lecció de Carrosses Fúnebres pot visitar-se de dimecres a diumenge, de 10 a 14 hores (http://www.cbsa.cat/carrosses.asp). Cada dissabte a les 12:00 hores s’ofereix una visita guiada per l’espai.

L’edifici del cementiri de Montjuïc on se situa la Col·lecció integra també una biblioteca funerària amb més de 3.000 referències de publicacions centrades en l’àmbit funerari. Es tracta d’un fons bibliogràfic únic, el més important d’Espanya i el segon d’Europa.