Proximitat Situat a l’Avinguda Rio de Janeiro, 55-57, l’equipament prestarà servei a la ciutadania d’aquests dos districtes barcelonins a través de quatre sales de vetlla i un oratori multiconfessional
Personalització L’empresa, que va iniciar l’activitat a la ciutat el 2006 amb el Tanatori Àltima Ronda de Dalt, oferirà uns serveis essencials de qualitat i adaptats a les noves tendències i necessitats de la població
Sostenibilitat Projectat per Batlle i Roig Arquitectura, el nou centre incorpora elements que afavoreixen l’eficiència i l’estalvi energètics com ara plaques solars i serveis com ‘Planta viva’
Barcelona – Dimecres dia 14 va tenir lloc l’acte d’inauguració del Tanatori Àltima Sant Andreu – Nou Barris, el segon centre que l’empresa funerària posa en funcionament a Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència de Jordi Viñas, conseller delegat d’Àltima, Jaume Echaurren, director general de la companyia, i Montse Reymóndez, gerent de l’empresa a Barcelona, entre altres representats del grup. Així mateix, també hi ha assistit l’equip de Batlle i Roig Arquitectura, l’estudi responsable de la projecció de l’equipament funerari, a més de diversos membres del sector funerari.
Situat a l’Avinguda Rio de Janeiro, 55-57 (al nord de la masia de Can Valent i al costat del Cementiri Municipal de Sant Andreu), el Tanatori Àltima Sant Andreu – Nou Barris representa un nou equipament de serveis essencials per a aquests districtes barcelonins, proper i ben connectat amb els barris i la ciutat. Durant l’acte d’avui, el conseller delegat d’Àltima, Jordi Viñas, ha manifestat que “a través d’aquesta nova instal·lació, moderna, altament funcional i integrada en l’entorn, ampliem la presència a Barcelona, on estem prestant servei des de fa més de 15 anys a través del Tanatori Àltima Ronda de Dalt i d’oficines distribuïdes a diversos punts de la ciutat”.
Així mateix, el director general de l’empresa, Jaume Echaurren, ha posat en relleu “el reforç de la proximitat amb la ciutadania, tenint molt en compte les necessitats de la societat d’avui, a través de la prestació d’un servei funerari de màxima qualitat a la capital catalana”. Per la seva banda, la gerent d’Àltima a Barcelona, Montse Reymóndez, ha remarcat les característiques especials del nou centre “pensat per acompanyar les famílies, amb espais amplis i confortables, on també incorporem l’última tecnologia, com ara la projecció d’imatges en grans pantalles a l’oratori. A més d’apostar per un plantejament sostenible i eficient energèticament”.
El Tanatori Àltima Sant Andreu – Nou Barris està obert a totes les persones que en sol·licitin els serveis, tant si disposen com si no d’assegurança de defunció, les 24 hores dels 365 dies de l’any. És el segon centre que l’empresa funerària posa en marxa a Barcelona, on ja va començar a prestar servei el febrer de 2006, amb l’entrada en funcionament del Tanatori Àltima Ronda de Dalt (Scala Dei, 17-37), al districte d’Horta-Guinardó. La companyia també disposa de quatre oficines distribuïdes arreu de la ciutat, als hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, Clínic i Vall d’Hebron, així com al carrer Sancho de Ávila, 9. Al Barcelonès, Àltima també gestiona dos tanatoris a l’Hospitalet de Llobregat (L’Hospitalet-Ronda i L’Hospitalet Gran Via) i té presència a municipis com Sant Adrià de Besòs, a través del Tanatori Litoral, i a Santa Coloma de Gramenet. Amb la incorporació del nou equipament de Sant Andreu – Nou Barris, la companyia gestiona un total de 36 tanatoris, 11 complexos crematoris i 18 cementiris a Catalunya i Balears.
Ben connectat, accessible i amb tots els serveis
Amb una superfície construïda de 1.461,12 m² y 938 m² útils, distribuïts en planta baixa i accessibles directament des del carrer, el nou Tanatori Àltima Sant Andreu – Nou Barris es troba integrat en l’entorn de la masia de Can Valent, gràcies a una façana de formes simples que respecta la singularitat d’aquest edifici històric del barri. Amb l’objectiu de generar el menor impacte visual, l’edifici inclou patis i pèrgoles, així com una coberta inclinada parcialment verda.
El centre està plantejat perquè l’estada de les persones usuàries sigui el més còmoda i confortable possible, a partir d’elements que els facilitin la intimitat i la privacitat, així com la mobilitat, amb espais amplis i d’accés fàcil. Acull quatre sales de vetlla, totes amb llum natural i amb dues zones ben diferenciades: una per a l’estada de la família, amb bany privat, guarda-roba i zona per a refrigeri, i una altra destinada al difunt.
L’edifici disposa també d’un gran oratori multiconfessional, amb capacitat per a 153 persones, que permet celebrar cerimònies religioses o laiques. L’espai, amb llum natural, està preparat tècnicament per poder retre un homenatge personalitzat al difunt a través de la projecció d’imatges en pantalles de grans dimensions, ja que està equipat amb l’última tecnologia audiovisual.
El centre compta, així mateix, amb un espai de recepció, dos despatxos d’atenció de les famílies, sala d’espera destinada principalment al lliurament de l’urna cinerària, expositor de flors i zona comuna de cafeteria o vending. La instal·lació contempla, també, una zona d’accés privat per al personal intern, on es troba la sala de tanatopràxia, entre altres dependències tècniques. Així mateix, Àltima facilita la possibilitat d’aparcament en la proximitat del centre a les famílies usuàries.
Plantejament sostenible i serveis respectuosos amb l’entorn
Projectat per l’estudi d’arquitectura Batlle i Roig, en la construcció del Tanatori Àltima Sant Andreu – Nou Barris s’han prioritzat criteris de sostenibilitat i d’estalvi energètics, amb l’objectiu de ser un equipament eficient i que el seu impacte ambiental sigui mínim. En aquest sentit, cal destacar la instal·lació de 166 plaques solars, per garantir l’autoconsum energètic de l’edifici. Així mateix, s’han tingut en compte elements respectuosos amb l’entorn, com la construcció de les façanes amb totxos cara vista de fabricació ecomanual, que a més d’evitar emissions de CO2 (gràcies a l’ús exclusiu de biogàs durant el procés d’elaboració), harmonitzen amb el mur que tanca el cementiri de Sant Andreu. També s’ha tingut present l’aprofitament de la llum natural a tots els espais i la incorporació d’il·luminació de baix consum tipus LED a totes les estances i exteriors, amb temporització d’ús per prioritzar la llum natural, a més de la utilització de vidres específics per millorar l’aïllament tèrmic i acústic del tanatori. S’hi ha instal·lat, a més, un sistema de climatització amb gestió de l’estalvi energètic, amb potencial d’esgotament d’ozó (ODP) zero. Tant a la vegetació de la coberta i dels altres espais verds de l’equipament, s’ha fet ús exclusivament d’espècies autòctones amb necessitats hídriques baixes, per tal d’afavorir l’estalvi d’aigua.
En línia amb la sostenibilitat, Àltima també oferirà serveis respectuosos amb el medi ambient des del nou equipament de Sant Andreu-Nou Barris, com Planta viva, una iniciativa que aposta per l’ús de plantes vives en flor, de cultius de temporada i de proximitat, que es col·loquen en testos, manualment, sobre una estructura en forma de corona o centre. Planta viva contribueix, així, a reduir la petjada de carboni, ja que evita les minves i residus de flor tallada, així com la importació d’aquestes flors. El servei, que ja es du a terme al Tanatori Àltima Ronda de Dalt, permet que les espècies ornamentals emprades durant el funeral es lliurin posteriorment a les persones assistents, a mode de recordatori, en uns portatestos personalitzats.
En l’àmbit de la mobilitat sostenible, Àltima també reforçarà l’ús dels vehicles elèctrics des de Sant Andreu – Nou Barris en tots els desplaçaments, fruit del compromís iniciat per l’empresa fa més d’un any, consistent a la renovació progressiva de tota la seva flota (cotxes fúnebres, ambulàncies i vehicles comercials) perquè sigui totalment endollable el 2024. Actualment, Àltima ja es desplaça exclusivament amb aquesta energia en tots els serveis que du a terme al Barcelonès.