El document, impulsat per diversos hospitals públics catalans i coordinat des del Clínic, pretén ser una eina d’ajuda per a especialistes a l’hora d’afrontar la mort gestacional, perinatal o neonatal
Àltima dona suport a la nova guia, en línia amb les diverses accions que du a terme per contribuir a la visibilització i normalització d’aquest tipus de pèrdua
Barcelona – Àltima ha col·laborat en la publicació de la primera guia dirigida a professionals sobre la mort gestacional, perinatal i neonatal, elaborada per diversos centres sanitaris públics de Catalunya. Sota el títol de Manual d’Acompanyament en el Dol Perinatal, el document s’ha presentat a l’hospital Clínic Barcelona, en un acte que ha comptat amb la benvinguda de Gemma Martínez, directora infermera d’aquest centre hospitalari, i de Montse Reymóndez, gerent d’Àltima a Barcelona, així com amb la intervenció de diversos especialistes que han participat en la guia.
El Manual té la finalitat de ser una eina d’ajuda per als professionals sanitaris que s’afronten a una situació de mort gestacional, perinatal o neonatal. En aquest sentit, és el primer document dirigit específicament a les persones que treballen en àmbits com l’obstetrícia, la infermeria o el treball social, així com llevadores i altres especialistes del món sanitari. D’una banda, la guia inclou com afrontar la comunicació de la mort d’un fill o filla durant la gestació, el part o poc després de néixer, així com del diagnòstic d’una malaltia que pugui limitar la vida en aquestes etapes. També contempla indicacions per a l’acompanyament emocional de la persona gestant i la seva família en situacions doloroses com la mort intrauterina inesperada, l’avortament espontani, la interrupció legal de l’embaràs o les cures pal·liatives perinatals. En darrer lloc, el Manual detalla les gestions que tant professionals com famílies han de dur a terme davant d’una situació de pèrdua perinatal, així com un recull de recursos comunitaris d’ajuda al dol.
En l’elaboració del Manual d’Acompanyament en el Dol Perinatal, hi han participat professionals de l’hospital Clínic Barcelona, l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital del Mar i l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) de l’Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat.
Cap a la normalització d’un dol silenciat
A més de la col·laboració en la publicació d’aquest Manual, i en línia amb el compromís per contribuir a la normalització de la pèrdua en l’etapa gestacional, perinatal o neonatal, Àltima ha impulsat en els darrers anys espais dedicats a aquest tipus de dol a diversos cementiris que gestiona arreu de Catalunya. A més de ser un punt de referència físic on recordar els fills perduts en la gestació, durant o poc després del part, en molts casos, aquests llocs permeten també incorporar les cendres de l’ésser estimat. Segons l’espai, hi ha la possibilitat d’enterrar l’urna infantil biodegradable sota unes papallones de porcellana, símbol del cicle de la vida, o bé barrejar-les amb àrids per conformar una estrella de colors, ubicada sobre un parterre de pedres de riu.
Prop d’una desena de cementiris gestionats per Àltima ja disposen d’espais d’aquest tipus, com els de Roques Blanques (El Papiol), Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès, Castellar del Vallès, Sant Pere de Ribes, Ripoll i el Prat de Llobregat. Aquest any, està prevista la posada en marxa de dos nous espais als cementiris de Viladecans i Vilanova i la Geltrú. Així mateix, l’empresa també col·labora amb diversos projectes i entitats de dol gestacional, perinatal i neonatal com Petits amb llum, A Contracor, Anhel Vallès o Umamanita, entre altres.