El centre sanitari del Baix Llobregat és un dels primers de Catalunya a disposar del sistema de refrigeració ‘Cuddle Cot’, que facilita el comiat a les famílies que pateixen la pèrdua d’un nadó
En l’àmbit del suport al dol perinatal, Àltima també ha col·laborat en la publicació d’un manual dirigit a sanitaris i ha impulsat la projecció d’espais memorials a una desena de cementiris
Sant Boi de Llobregat (Barcelona) – L’empresa de serveis funeraris Àltima, amb seu a Sant Boi de Llobregat, ha fet donació d’un bressol d’abraçades Cuddle Cot a l’Àrea Maternoinfantil del SJD Hospital de Sant Boi. El centre, que des de 2017 treballa en un programa d’acompanyament integral a la pèrdua gestacional, perinatal i neonatal, és dels primers hospitals de Catalunya a disposar d’aquest bressol especial per a nadons que neixen sense vida, a través d’un sistema de refrigeració que facilita el comiat a les famílies que han patit la pèrdua prematura d’un fill o filla, en permetre que disposin de més temps per vetllar-lo.
Per a l’Àrea Maternoinfantil de l’hospital aquest bressol és una eina necessària per afrontar un procés de dol perinatal que, a través de la comissió específica d’atenció a la pèrdua perinatal del SJD Hospital de Sant Boi, compta amb la formació i el suport dels professionals de la unitat a les persones que es troben en aquesta situació. En aquest sentit, la taxa de mortalitat perinatal el 2021 és de gairebé 4 per cada 1.000 naixements, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya.
“Aquest bressol s’ha d’oferir com una opció a les famílies i s’ha de veure com una eina que ajuda al professional a donar una atenció de qualitat. A més, dona valor a la benvinguda i al comiat d’aquesta família, i posa més en valor que no hi ha pressa per acomiadar-se”, explica Clara Garcia Terol, llevadora, supervisora del procés maternoinfantil al SJD Hospital de Sant Boi i coordinadora de la comissió d’atenció a la pèrdua perinatal.
Mentre que a Espanya comptar amb aquest recurs és molt poc habitual i és vist com una pràctica innovadora, a països com Anglaterra o els Estats Units, amb una cultura de tractament del dol perinatal diferent, aquests bressols estan molt més instaurats. “Amb el bressol es guanya més temps amb seguretat, fins a 4 o 5 dies, tot i que a Espanya dur a terme un comiat de dies no és habitual ni per als professionals ni per a les famílies i encara queda un llarg recorregut per endavant, hi estem avançant”, afegeix Clara Garcia.
En la majoria dels casos documentats a Espanya les donacions provenen de famílies que han perdut els seus fills abans, durant el part, o poc després de néixer. En el cas concret del SJD Hospital de Sant Boi, el bressol arriba a través de la donació d’Àltima, que des de 2017 s’ha implicat i ha col·laborat de diverses maneres en el programa d’atenció a la pèrdua perinatal de l’hospital, mitjançant la donació de capses de records o l’aportació de llibres per al grup de “Petites Empremtes”, integrat per mares que han patit una pèrdua perinatal al SJD Hospital de Sant Boi.
Fruit de la convicció i predisposició de l’hospital i l’equip maternoinfantil, aquesta donació d’Àltima és un pas més en la visibilització i el reconeixement d’aquestes pèrdues i una important contribució a la prevenció en l’àmbit de la salut mental perinatal. “Veníem d’una època d’una elaboració traumàtica del dol pel seu nul reconeixement. Aquesta eina, juntament amb nous procediments i espais d’atenció, reconeixen aquest dol i acompanyen la seva elaboració per prevenir els efectes derivats d’una tradicional negació per part del sistema”, afirma la llevadora Clara Garcia Terol.
Impuls a iniciatives per la normalització del dol perinatal
A més de la col·laboració amb el bressol d’abraçades, Àltima també ha donat suport recentment a la publicació del Manual d’Acompanyament en el Dol Perinatal, la primera guia dirigida a professionals sobre la mort gestacional, perinatal i neonatal, elaborada per diversos centres sanitaris públics de Catalunya (hospital Clínic Barcelona, Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital del Mar i ASSIR -Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva- de l’Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat). Una eina d’ajuda per a les persones que treballen en àmbits com l’obstetrícia, la infermeria o el treball social, així com llevadores i altres especialistes del món sanitari.
Així mateix, Àltima ha impulsat en els darrers anys espais dedicats al dol gestacional, perinatal i neonatal a diversos cementiris que gestiona arreu de Catalunya. A més de ser un punt de referència físic on recordar els fills perduts prematurament, molts d’aquests llocs permeten també acollir les cendres de l’ésser estimat. Segons l’espai, hi ha la possibilitat d’enterrar l’urna infantil biodegradable sota unes papallones de porcellana, símbol del cicle de la vida, o bé integrar-les en una estrella de colors, que se situa en un parterre de pedres de riu.
Prop d’una desena de cementiris gestionats per Àltima ja compten amb espais d’aquest tipus, com els de Roques Blanques (El Papiol), Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès, Castellar del Vallès, Sant Pere de Ribes, Ripoll i el Prat de Llobregat. Aquest any, està prevista la posada en marxa de dos nous espais als cementiris de Viladecans i Vilanova i la Geltrú. L’empresa també col·labora amb diversos projectes i entitats de dol gestacional, perinatal i neonatal com Petits amb llum, A Contracor, Anhel Vallès o Umamanita.