Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

22.400 morts sense vetlla

Barcelona  – Asfuncat ha recordat les dificultats que van passar durant els primers mesos de pandèmia, durant els quals més de 22.400 persones van morir entre març i juny del 2020 sense que les famílies poguessin acomiadar-los ni celebrar cerimònies d’enterrament. L’Associació ha remarcat “l’impacte negatiu en el procés de dol de les famílies” que no es van poder acomiadar, segons ha dit Josep Maria Mons, president d’Asfuncat.

Aquesta és l’empremta més important que la pandèmia deixat al sector: la importància d’acomiadar als éssers estimats, vetllar-los i homenatjar-los amb la família i amics. Amb el Covid les famílies no van tenim més remei que fer les cerimònies a distància, i aquest format ha arribat per quedar-se, perquè permet que hi puguin assistir familiars d’arreu del món. En aquest sentit, si abans de la pandèmia el servei de cerimònies en streeming era anecdòtic, ara hi ha moltes famílies que ho demanen per tal de que familiars que es troben a l’estranger o que per qualsevol motiu no poden assistir presencialment a la cerimònia la puguin seguir-la i fins i tot participar-hi des de qualsevol punt amb qualsevol dispositiu.. A més, el sector també estudia altres formats, com organitzar cerimònies a l’aire lliure per a poder oferir un espai i un format totalment diferents del que s’ha vingut oferint fins ara i per donar més opcions per escollir a les famílies. 

La sostenibilitat, una prioritat per al sector

Una altra de les tendències que guanya pes en el sector després de la Covid és la sostenibilitat. Així les empreses funeràries estan dedicant entre el 75 % i el 80% de les inversions a sostenibilitat i noves tecnologies. Electrificar la flota de vehicles, instal·lar electrolineres als pàrquings i plaques solars a les seves instal·lacions, l’aposta pels materials biodegradables i menys contaminants… L’esforç més gran es dedica als forns crematoris amb la reducció d’energia elèctrica, i la instal·lació de filtres per minimitzar l’emissió de tòxics a l’atmosfera. També els eco funerals són una tendència creixent, en els quals els materials són biodegradables.

Canvi de protocol Covid

El Ministeri de Sanitat va actualitzar fa dues setmanes la guia de recomanacions per a les funeràries, que ara ja permet tractar les defuncions per Covid sense les rigoroses mesures sanitàries especials.

Afrontem el futur amb optimisme

Després del 2020 amb enormes dificultats, la situació s’ha “normalitzat” al llarg del 2021. El canvi normatiu del passat 28 de març ens fa ser optimistes per afrontar un futur orientat, més que mai, a les famílies. En plena crisi de preus, amb l’augment dels costos salarials, dels carburants i de despesa elèctrica de les instal·lacions, igual que la resta de sectors, el sector encara no ha aplicat una pujada generalitzada de tarifes i reclama una reducció de l’IVA al 10% per equiparar-ho a la mitjana europea.