Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Jordi Vilana, Director General de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena i Josep Maria Cabré, President del Consell d’Administració de Cabré Junqueras, durant la signatura del conveni.

Mataró, 8 de novembre de 2018.- Serveis Funeraris Cabré Junqueras i Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena (FHSJSM) han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa dos programes específics per ampliar els serveis d’atenció al dol i per dur a terme diferents accions de sensibilització per generar una cultura del dol a la població de Mataró.

El programa específic d’atenció grupal s’orienta a la promoció i desenvolupament d’eines i competències davant les situacions de mort i a oferir atenció psicològica especialitzada a familiars i persones properes als difunts per diverses causes de morts i altres pèrdues.

Al llarg del darrer trimestre de 2018, la FHSJSM realitzarà activitats d’atenció grupal a persones que estan en situació de dol, específicament per aquells col·lectius menys atesos (suïcidi, perinatal, accidents…) i per a persones amb risc d’exclusió social.

D’altra banda, el programa específic de Sensibilització Comunitària al Dol i Pèrdues neix amb la voluntat de desenvolupar eines i competències per adaptar-se a les situacions de dol. En aquesta línia es preveu celebrar una jornada de treball destinada als proveïdors de salut del Maresme per tal de proporcionar eines per a la població.

Generar cultura del dol

Amb l’objectiu de potenciar la cultura del dol i l’acompanyament, el programa contempla facilitar l’aprenentatge d’aspectes bàsics del que implica un procés de dol a través de diferents tallers i xerrades. Entre ells, destaquen “El què i el perquè del procés de dol” (29/11) i “Els Grups de suport al dol” (11/12) que es celebraran a la Fundació Iluro en el marc de l’exposició Serveis Funeraris, més de 100 anys que s’inaugurarà el proper 15 de novembre.

“Proporcionar recursos, eines i acompanyament en moments de dol és un servei que des de Cabré Junqueras ens esforcem per oferir i promocionar. Per això mantenim des de fa temps una estreta col·laboració amb la Fundació Hospital. Cal seguir treballant per sensibilitzar a la societat davant les diverses situacions de mort”, afirma Josep Maria Cabré, President del Consell d’Administració de Cabré Junqueras.

En aquest sentit, el programa també preveu realitzar una selecció de llibres sobre abordatges en diferents tipus de dol i proposar a les biblioteques de Mataró i a la Fundació Iluro que creïn un “racó de dol” amb material disponible en préstec.

“Convenis com aquest ens permeten donar suport de forma gratuïta a dols que estan molt oblidats (suïcidi, perinatal) i als que els centres de salut no presten atenció. Aquets projectes ens donen l’oportunitat de fer més accessibles uns serveis que són necessaris per a la ciutat”, assegura Jordi Vilana, Director General de la Fundació Hospital SJSM.