Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Tendències Prop del 25 % dels serveis funeraris a PFB opten per comiats sense elements religiosos i un 60 % tria la cremació

Sostenibilitat L’empresa funerària ha iniciat la instal·lació de plaques solars al Tanatori de Badalona que suposaran un estalvi energètic del 35 %

Prevenció de dols patològics El 20 % de les persones usuàries del servei de suport emocional de PFB presenten característiques que podrien derivar en dol complicat

Trencant tabús PFB impulsa diverses accions per contribuir a la normalització de la mort i el dol des de la infància, així com espais dedicats a la pèrdua perinatal

Badalona (Barcelona), 30 d’octubre de 2023.- Els serveis funeraris avancen al ritme de la societat i evolucionen constantment per donar resposta als nous hàbits i necessitats. En aquesta línia, la secularització dels comiats i la incineració tornen a situar-se, un any més, entre les opcions més demandades per les famílies que han patit una defunció.

Així ho reflecteixen les dades que PFB Serveis Funeraris, empresa amb presència a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme, ha presentat en el marc de Tots Sants. En el darrer any, la companyia funerària, amb seu a Badalona, ha registrat un augment de quatre punts de les cerimònies laiques, que ja representen prop del 25 %. Amb tot, els comiats majoritaris són encara els catòlics que, tot i que s’han reduït tres punts percentuals respecte a 2022, se situen actualment en el 73,5 %; mentre que la resta, al voltant de l’1,5 %, pertany a cerimònies d’altres religions. Tots els centres de PFB són multiconfessionals, és a dir, oberts a totes les creences, i poden acollir qualsevol mena de comiat, religiós o laic.

“Els diversos elements que integren el ritual funerari són molt importants per elaborar el procés de dol posterior. Per això, malgrat que els hàbits i preferències evolucionin constantment, acomiadar-se de l’ésser estimat difunt és una necessitat antropològica, inherent a l’ésser humà”, reconeix Ana Gassió, directora general de PFB Serveis Funeraris. En aquest sentit, prop del 80 % dels serveis funeraris mantenen la vetlla del difunt, una pràctica que les famílies no escurcen, a què dediquen entre un i dos dies de mitjana.

En relació amb el destí final del difunt, la incineració es consolida com l’opció preferida per les famílies i torna a situar-se en el 60 %,un percentatge que s’ha multiplicat per sis d’ençà de la posada en funcionament del primer crematori del Barcelonès, l’any 2003, amb l’obertura del Tanatori de Badalona.

Serveis més sostenibles i eficients

En l’evolució dels serveis funeraris, la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient són valors cada vegada més importants tant per a l’empresa com per a les famílies usuàries. En aquest sentit, PFB acaba d’iniciar la instal·lació de 396 plaques fotovoltaiques al Tanatori de Badalona, que finalitzarà d’aquí a dos mesos. A través de l’autoconsum, PFB preveu generar un 35 % de l’energia necessària per al funcionament de l’equipament badaloní, a més de suposar un estalvi estimat de 60.000 euros en la factura elèctrica anual. La instal·lació d’aquests panells se suma a les plaques instal·lades al Cementiri de Sant Feliu de Llobregat, fa 12 anys. “El nostre objectiu és anar incorporant gradualment l’autoconsum a altres centres. Properament, tenim prevista la instal·lació de panells al Tanatori del Litoral, a Sant Adrià de Besòs, i estem valorant la possibilitat de posar-ne també al Tanatori de Sant Feliu de Llobregat”, detalla Anna Gassió.

L’autoconsum és un pas més en el conjunt de mesures d’estalvi que PFB du a terme per potenciar l’eficiència energètica dels diversos centres que gestiona, com ara la instal·lació de lluminàries de baix consum en zones comunes, despatxos i sales de vetlla al Tanatori de Badalona, la promoció de l’ús de vegetació autòctona i de baixes necessitats hídriques a tots els centres, així com l’adopció de mesures excepcionals per al reg de les zones enjardinades en base al Pla de Sequera vigent. Així mateix, durant 2023, l’empresa ha implementat una nova tecnologia als forns crematoris de Badalona, amb la finalitat de millorar-ne l’eficiència energètica i, al seu torn, minimitzar la petjada de carboni del centre.

La consciència ambiental a PFB també es reflecteix en elements com els taüts, que actualment ja són ecològics (sense elements contaminants i de fusta controlada FSC) en el 100 % de les incineracions. Així mateix, el 30 % de les urnes són biodegradables, elaborades a partir de materials com la sorra, l’argila o la fusta.

Acompanyament emocional per prevenir dols complicats

Amb el propòsit d’oferir suport i acompanyament emocional a les famílies, PFB Serveis Funeraris compta, des de fa gairebé 20 anys, amb un servei de suport al dol. Una atenció psicològica especialitzada que resulta imprescindible a l’hora de detectar o prevenir possibles dols complicats. Segons la psicòloga assessora de PFB, Miriam Vázquez, “totes les ferides fan mal a qui les pateix, però n’hi ha que poden ser més greus. Els dols més complexos que veiem són els derivats de morts sobtades, d’algú molt jove, d’un fill o filla, per un suïcidi o quan es produeixen dues o més morts simultàniament, o amb poc temps entre elles”. Aquests dols representen el 20 % dels casos atesos a PFB i requereixen l’assessorament específic de professionals. Tal com remarca l’experta, “es produeixen, en part, perquè les ferides emocionals han estat invisibilitzades, ignorades i desateses. Per això, és molt important no mirar cap a una altra banda i prendre consciència que la mort forma part de la vida”.

Des que es va posar en marxa, el servei de suport al dol de PFB ha tingut una acollida molt positiva i avui és un servei valorat molt positivament per les famílies usuàries. “Durant els primers quatre anys, el nombre de trucades per rebre atenció psicològica va tenir un creixement exponencial que, posteriorment, es va anar estabilitzant. Durant la pandèmia, però, el servei va ser imprescindible, i vam duplicar les atencions”, recorda la psicòloga. En el darrer any, PFB ha dut a terme prop de 200 atencions individuals i en grup.

A més, l’empresa també ha desenvolupat diverses iniciatives, espais i recursos amb l’objectiu de trencar el tabú de la mort i contribuir a normalitzar-la. Alguns exemples en són la Capsa dels adeus, un recull de lectures sobre la pèrdua dirigida a infants d’entre 3 i 9 anys, o la Capsa del record, que ofereix a tots els nens que visiten el tanatori diversos materials amb què poder expressar les emocions a través de l’art. L’empresa també ha organitzat tres trobades death cafè, per afavorir una conversa oberta sobre mort i el dol, i ja prepara una quarta edició per al dijous 16 de novembre. Així mateix, ha col·laborat en la projecció d’espais en memòria del dol gestacional, perinatal i neonatal als cementiris de Sant Feliu de Llobregat, Montgat i Alella.