El Papiol (Barcelona), 28 de juny de 2018.-El projecte del Camí del Bosc del Cementiri de Roques Blanques, al Papiol (Barcelona), ha estat el guanyador de la categoria Innovació en la Construcció de la XV edició dels Premis Catalunya Construcció 2018, celebrats ahir a l’espai del Paranimf de la Universitat de Barcelona.
Roques Blanques és un cementiri públic, propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat i gestionat per Àltima, que s’ha posicionat com a cementiri verd, pioner a l’Estat gràcies a les diverses iniciatives respectuoses amb el medi ambient posades en marxa des de la seva construcció, l’any 1984.
La iniciativa del Camí del Bosc és fruit dels arquitectes Joan Roig, Enric Batlle i Iván Sánchez i és única a Espanya, ja que és l’únic espai natural –dins un cementiri-que permet la inhumació de cendres de forma controlada, a través d’urnes de fusta natural, al llarg d’un camí de muntanya de fins a un quilòmetre de llargària.
L’espai projectat pel despatx d’arquitectes Batlle i Roig aconsegueix el guardó en la categoria d’Innovació en la Construcció
La vinculació de Joan Roig i Enric Batlle amb Roques Blanques és històrica, ja són els autors de la projecció i construcció d’aquest recinte funerari l’any 1984. En aquells moments ja van marcar un abans i un després en materialitzar un cementiri que respectava en tot moment l’orografia de la muntanya, prioritzant les sepultures al terra –tombes, panteons, columbaris-i sense carrers de nínxols. En els més de 30 anys d’història, Roques Blanques s’ha consolidat com un cementiri verd gràcies a la concepció inicial de Batlle i Roig i a la gestió d’Àltima, que durant tot aquest temps ha impulsat diversos projectes per a la protecció i millora del medi ambient, tenint sempre molt present l’entorn privilegiat en què s’ubica, en plena Serra Natural de Collserola.
El camí és una iniciativa pionera a l’Estat que permet enterrar urnes biodegradables en un sender de fins a un quilòmetre de llarg en plena Serra de Collserola
A més del premiat Camí del Bosc, en són exemples altres espais únics per a urnes biodegradables com el Bosc de la Calma, els Arbres Familiars o la Font del Repòs. Així com altres iniciatives en col·laboració amb el Patronat de Collserola i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per fomentar la flora i la fauna autòctones –construcció d’una bassa per a amfibis, instal·lació de refugis per a ratpenats i esquirols o plantació d’espècies de flors per afavorir les papallones i els himenòpters-. El cementiri va ser també el primer de l’Estat i el tercer d’Europa a obtenir el registre EMAS, una de les certificacions més estrictes a nivell ambiental.
Per a Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, “aquest guardó és el reconeixement a l’aposta ferma de Batlle i Roig i de Roques Blanques per fer d’aquest cementiri un espai únic on la natura sigui sempre una prioritat i les sepultures s’hi integrin respectant la configuració del terreny, sense representar en cap moment un impacte per a l’entorn”.
Des de la posada en marxa del Camí del Bosc, el setembre de 2017, l’espai ja compta amb 140 urnes biodegradables –de fusta natural de castany del Montseny-inhumades, el que representa una acollida “molt positiva” per part dels usuaris. Segons Joan Ventura, “aquest tipus d’opcions resulten necessàries per donar resposta a la creixent tendència de la incineració, que a l’àrea metropolitana de Barcelona ja supera el 50 % i es preveu que continuï augmentant al voltant de 10 punts en la propera dècada”.