Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Àltima, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sitges, posa en funcionament el Jardí de l’anhel, un memorial en reconeixement i record dels fills perduts prematurament

També s’ha inaugurat els Ametllers, una nova zona amb 25 arbres d’aquest tipus al voltant dels quals serà possible inhumar les cendres de l’ésser estimat en una urna biodegradable

Sitges (Barcelona) – Aquest matí, el Cementiri de les Pruelles de Sitges, ha acollit la presentació de dos nous espais que Àltima, empresa concessionària dels dos cementiris municipals, ha creat en col·laboració amb l’Ajuntament de Sitges. D’una banda, el Jardí de l’anhel, dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal, i, de l’altra, els Ametllers, una zona protagonitzada per 25 arbres d’aquest tipus, al voltant dels quals s’hi podran inhumar les cendres del difunt en urnes biodegradables.

A l’acte, hi han intervingut l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, el regidor d’Urbanisme i Espais Naturals, Eduard Terrado, i Enrique Agustín, gerent d’Àltima al Garraf. A més, també ha comptat amb la representant de l’associació Petits amb llum, Anna Maria Orriols, entitat sense ànim de lucre que acompanya mares, pares i famílies que han patit la pèrdua prematura d’un fill, durant l’etapa gestacional, perinatal o neonatal.

En relació amb el Jardí de l’anhel, es tracta d’un espai que té la finalitat de ser un punt de referència físic en reconeixement a la pèrdua d’un fill o filla durant l’embaràs, el part o poc després de néixer. Un lloc específic que, a més, vol contribuir a donar resposta a un dol sovint silenciat i invisibilitzat socialment, però tanmateix real i que pateixen moltes famílies. El Jardí, situat molt a prop de l’entrada principal del cementiri i envoltat de vegetació, està plantejat com un camí sinuós al costat del qual les famílies que ho desitgin podran col·locar petites estrelles de colors elaborades artesanalment, a base d’àrids, que permetran l’opció d’incorporar les cendres del seu ésser estimat i de gravar-ne el nom. El nou memorial per al dol gestacional, perinatal i neonatal de les Pruelles, és el tercer que Àltima projecta al Garraf, després dels posats en marxa a Vilanova i la Geltrú, a primers de març, i a Sant Pere de Ribes, l’any passat.

Pel que fa als Ametllers, situats en una zona annexa el Jardí de l’anhel, l’objectiu d’Àltima ha estat oferir una nova alternativa totalment sostenible per a aquelles persones que opten per la incineració, una tendència creixent i que a Sitges se situa al 57%. L’espai acull 25 ametllers, un arbre típicament mediterrani, les flors del qual simbolitzen amor etern, esperança i alegria. Al voltant de cada arbre serà possible enterrar fins a cinc urnes biodegradables amb les cendres dels ésser estimats i col·locar-hi una placa identificativa al damunt amb el nom dels familiars difunts.

En l’acte de presentació d’avui, l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha manifestat que “aquests espais donen resposta a necessitats existents i molt íntimes, com és el cas del dol perinatal o dipositar les cendres de la persona estimada” i ha afegit que “ara ja tenim unes zones adequades, a Sitges, perquè les persones que ho desitgin puguin passar aquests moments en un entorn apropiat”.

Des d’Àltima, Enrique Agustín, gerent d’Àltima al Garraf, ha afirmat que “la creació d’aquests dos nous espais és un pas molt important i necessari que cal fer, també des dels cementiris, en resposta a dues demandes i sensibilitats de la societat. D’una banda, contribuïm al reconeixement públic de la pèrdua perinatal, gestacional i perinatal, oferint un lloc específic a les famílies en dol per la mort prematura d’un fill o filla. També, des dels Ametllers, volem donar una nova opció a les persones que trien la incineració, totalment integrada a la natura i respectuosa amb el medi ambient”.

Per a Anna Maria Orriols, de l’entitat Petits amb llum, “poder comptar cada cop amb més amb espais com aquest que avui es presenta a les Pruelles, que ajudin a fer visible el dol per la mort prematura d’un fill o filla, és un gest molt important i necessari per a les famílies, i un pas més cap a la normalització d’aquest dol a la nostra societat, malauradament encara molt amagat”.

A l’hora de projectar aquests dos espais, Àltima ha tingut en compte garantir a les famílies un entorn de tranquil·litat, recolliment, serenitat i reflexió, en plena integració amb la natura pròpia del lloc on s’ubiquen, als peus del Parc del Garraf. Un aspecte prioritari en totes les accions que la companyia du a terme, en línia amb el seu compromís sostenible com a empresa, amb l’entorn i les persones.