Agost 2016
El Cementiri Municipal del Prat de Llobregat és un dels quatre finalistes de la categoria Millor iniciativa mediambiental de la tercera edició del Concurs de Cementiris d’Espanya, organitzat per la revista funerària Adiós Cultural. El recinte, de titularitat pública i gestionat per Àltima, és l’únic cementiri català que opta al premi en aquesta categoria. L’equipament del Baix Llobregat competeix amb un projecte global de sostenibilitat i biodiversitat, pioner en l’àmbit de cementiris, que té per objectiu avaluar la petjada de carboni del cementiri per reduir al màxim l’impacte ambiental a la zona i, a la vegada, implementar mesures que fomentin la flora i la fauna del Delta del Llobregat.
Per a Joan Ventura, director de Cementiris d’Àltima, “el cementiri del Prat representa un gran repte en l’àmbit de la gestió ambiental, ja que, d’una banda, està situat en una zona molt propera a l’aeroport internacional de Barcelona i, a la vegada, a només 300 metres de distància dels espais protegits del delta del riu Llobregat. Tenint en compte aquest context, aquesta candidatura és una molt bona notícia en reconeixement a la feina que estem fent”. A diferència de les altres tres categories del concurs –Millor cementiri, Millor monument arquitectònic i Millor història-, els finalistes de les quals es poden votar via internet a través del web de la revista Adiós; els projectes que opten a Millor iniciativa mediambiental, com el Cementiri del Prat, són triats exclusivament per un jurat especialitzat i presidit pel naturalista i premi Global 500 de l’ONU, Joaquín Araújo.
Un cementiri verd al costat del Delta del Llobregat
El delta del riu Llobregat és un espai únic i protegit, tot i que també amenaçat per la proximitat de diverses infraestructures, principalment la de l’aeroport de Barcelona. En aquesta zona és on es troba el Cementiri Municipal del Prat que, per tal de poder contribuir a la millora de l’entorn on s’ubica, està duent a terme diverses mesures mediambientals en el marc d’un projecte per al foment de la sostenibilitat i biodiversitat. D’una banda, s’ha dut a terme un estudi per mesurar la petjada de carboni, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que permet conèixer en quines activitats de l’equipament es concentra el major impacte en termes de canvi climàtic i, així, poder avaluar les millors opcions per reduir-lo. És el primer cementiri de l’Estat que realitza una anàlisi d’aquest tipus. El recinte compta a més amb la normativa ambiental ISO 14001. D’altra banda, i amb l’objectiu de millorar la biodiversitat de la zona, s’està col·laborant amb el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat per dur a terme actuacions que impulsen la fauna i la flora pròpies de la zona del delta. “La nostra voluntat és treballar perquè el cementiri pugui ser una ‘extensió natural’ dels espais protegits del Delta del Llobregat”, apunta Joan Ventura. Entre les mesures que es duran a terme al recinte es troba la de potenciar la població de ratpenats –aquests mamífers són clau en el control de plagues d’insectes, especialment, mosquits-, mussol comú, òliba, gavina de cua blanca, gavina comuna i sargantanes, totes elles amenaçades principalment per l’ús de plaguicides o la proximitat de nuclis urbans. També es faran plantacions d’espècies herbàcies i arbustives autòctones del delta a diverses zones del cementiri, en especial, es fomentarà l’orquídia del Prat.
Roques Blanques, premi 2015 a la Millor iniciativa mediambiental
El Cementiri Parc de Roques Blanques, ubicat al Papiol (Barcelona), va ser el guanyador de la categoria Millor iniciativa mediambiental de l’edició 2015 del Concurs de Cementiris d’Espanya. Aquest cementiri-parc està també gestionat per Àltima i, com el del Prat, és especialment singular per la seva ubicació en plena naturalesa, al Parc Natural de Collserola. Roques Blanques va ser reconegut per dur a terme iniciatives pioneres de sepultures ecològiques a Espanya com el Bosc de la calma i els Arbres familiars, que donen resposta a la incineració i fomenten la plantació d’arbres autòctons mediterranis, així com l’ús d’urnes biodegradables.