Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

El Cementiri General de Reus ha obtingut dos guardons en l’edició de 2022 del Concurs de Cementiris d’Espanya. El jurat ha atorgat a Reus el segon premi en la categoria al millor monument funerari pel Mausoleu del General Prim i el tercer premi (exaequo amb la ciutat de Bilbao) en la categoria a les millors activitats de portes obertes pels concerts Músiques per al record.

El Cementiri General de Reus, gestionat pels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, optava a tres guardons (millor cementiri, millor monument i millor activitat de divulgació) en aquest concurs que convoca anualment la prestigiosa revista Adiós per reconèixer i premiar els millors recintes funeraris de l’Estat, així com les activitats de divulgació i difusió que s’hi realitzen.

Els premis, que enguany han estat avaluats per un jurat d’experts, esdevenen un referent en la temàtica dedicada a difondre la cultura funerària amb el quals es reconeix periòdicament la tasca realitzada en projectes de rehabilitació, educació i sensibilització que porten a terme els ajuntaments i els organismes que gestionen els cementiris.

Amb aquesta iniciativa, la publicació destaca l’interès històric, social, medi ambiental, artístic i patrimonial d’aquests equipaments funeraris, així com la intenció de “reivindicar-los com a llocs plens de vida i de record de les persones que hi reposen”. Una altra de les finalitats dels premis és la de “concienciar a la ciutadania de l’important patrimoni que s’hi conserva i que cal potenciar el seu coneixement”.

En aquest sentit, la regidora encarregada de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, ha posat en valor la tasca que “portem a terme sota el lema, un Patrimoni Viu, per fer incidència en la riquesa històrica, artística i cultural del Cementiri General de Reus, que tot just l’any passat commemorava els seus 150 anys d’història”. Exemple d’aquestes accions són l’habilitació d’una sala d’exposicions actualment ocupada per l’exposició La Mort Viscuda; les visites nocturnes que es fan per Tots Sants; la celebració dels concerts Músiques per al Record o la creació d’un nou espai per a celebrar cerimònies on abans hi havia ubicat el Mausoleu del General Prim.