Competeixen a les candidatures de “Cementiri més bonic” i “Millor iniciativa mediambiental”, respectivament
Són els únics recintes catalans proposats en aquestes categories, el guanyador de les quals es desvetllarà el proper 30 de setembre
Sant Boi de Llobregat – El cementiri de Sant Sebastià, a Sitges, i el comarcal de Roques Blanques, al Papiol, opten als premis del VII Concurs de Cementiris d’Espanya, el certamen organitzat per la revista funerària Adiós Cultural que té per objectiu reconèixer l’interès històric, social, artístic i ambiental dels cementiris i aproximar-ne aquest patrimoni a la ciutadania.
D’una banda, Sant Sebastià, que compta amb un important patrimoni funerari del període modernista, és candidat a “Cementiri més bonic”, mentre que Roques Blanques ho és a la de “Millor iniciativa mediambiental” pel projecte Apiari didàctic, que fomenta la protecció i la promoció de les abelles autòctones de Collserola. Els dos recintes, gestionats per Àltima, són els únics cementiris catalans que competeixen en aquestes dues categories.
El cementiri més bonic es decideix per votació popular
El guanyador del recinte més bonic es determina a través d’un procés de votació pública oberta a tothom que hi vulgui participar, a través de la pàgina web dels premis, fins al 30 de setembre. Per emetre el vot, només cal introduir el DNI i un correu electrònic vàlid. En finalitzar el termini de votació, una empresa externa de verificació de dades n’emetrà el resultat.
Sant Sebastià, que competeix en aquesta categoria amb altres sis candidats d’arreu d’Espanya, té un dels patrimonis funeraris més rics i importants del territori, relacionat principalment amb l’època del noucentisme i el modernisme català. En aquest sentit, acull una vintena d’obres funeràries dels millors arquitectes i escultors de mitjans del segle XIX i primers del XX, com Josep Reynés (1850 – 1926), Josep Llimona (1863-1934), Frederic Marès (1893-1991), Manuel Fuxà (1850
– 1927), Agapit Vallmitjana (1833 – 1905), Alessandro Mariotti, Joan Rebull (1899 – 1981) o Pere Jou (1891 – 1964), conformant el conjunt artístic on van ser enterrats els americans de Sitges, però també artistes i personatges il·lustres de la vila.
Roques Blanques serà valorat per un jurat expert en medi ambient
D’altra banda, la iniciativa de l’Apiari didàctic posada en marxa al Cementiri Comarcal de Roques Blanques ha estat seleccionada per participar a la categoria de “Millor iniciativa mediambiental”. En aquest cas, les propostes candidates seran valorades per un jurat expert en medi ambient que donarà a conèixer el projecte guanyador el proper 30 de setembre.
L’Apiari didàctic acull 100 ruscos, amb el propòsit de protegir les abelles, uns insectes pol·linitzadors clau, molt amenaçats per l’activitat humana, la contaminació, el canvi climàtic o l’ús de pesticides. A més, el projecte també fomenta la conscienciació envers les abelles a través de visites guiades i promou la inserció laboral de col·lectius amb risc de vulnerabilitat, mitjançant l’elaboració artesanal d’espelmes a partir de la cera obtinguda de l’abellar.
Roques Blanques ha obtingut en dues ocasions el premi en aquesta categoria, que l’ha reconegut d’una banda com a cementiri únic pel seu plantejament respectuós, sostenible i integrat a la natura i, de l’altra, per l’acollida del projecte del Camí del bosc, un gran espai envoltat de vegetació autòctona de Collserola destinat al repòs sostenible de les cendres.