L’equipament funerari que avui obre les portes, construït i gestionat per Àltima, se situa al costat del Cementiri Municipal i acull una gran sala de vetlla i un oratori multiconfessional
El nou edifici, que substitueix el que fins ara prestava servei des del carrer Manigosta, donarà cobertura a la població de Sant Joan de les Abadesses i d’altres municipis propers
Sant Joan de les Abadesses (Girona) – El passat dia 17 de desembre ha obert les portes el nou tanatori de Sant Joan de les Abadesses amb un acte inaugural que ha comptat amb la presència de l’alcalde del municipi, Ramon Roqué; el conseller delegat d’Àltima, Jordi Viñas; i el gerent de l’empresa funerària al Ripollès, Juan Catalán. El nou equipament funerari és fruit de la col·laboració publicoprivada entre l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i Àltima i prestarà servei a aquest municipi i altres de propers, com Vallfogona de Ripollès, Sant Pau de Segúries i Ogassa des del carrer Sector del Cementiri, S/N, a la confluència de la cantonada del Passeig Jaume I amb el carrer Joan Coromines i Cufí, al barri de la Coromina del Bac.
En el marc de l’acte, obert al públic, l’alcalde del municipi, Ramon Roqué, ha posat en relleu que “aquest tanatori és un equipament necessari i a mida de la nostra població, que millora les instal·lacions que fins ara teníem, i que facilitarà que les famílies puguin dur a terme tot el procés funerari des d’un espai confortable i amb tots els serveis, amb una ubicació estratègica al costat del cementiri”. Per la seva banda, el gerent d’Àltima al Ripollès, Juan Catalán, ha manifestat que “amb aquest nou centre ens adaptem a les necessitats de la població, amb la voluntat de fer més confortable l’estada de les persones usuàries que pateixin una defunció, a través d’un servei íntim, proper i totalment personalitzat”. Així mateix, prèviament a l’inici de l’acte inaugural i amb motiu de la posada en marxa del tanatori, el mossèn de Sant Joan de les Abadesses, Félicien Mbonigaba, ha fet la benedicció del centre.
Aquest és el segon equipament d’Àltima a la comarca del Ripollès, on l’empresa ja gestiona el Tanatori-Crematori de Ripoll. La companyia funerària compta també amb centres a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès.
Un equipament accessible, funcional i sostenible
El nou tanatori, que té una superfície construïda de 256 m2 en planta rectangular, sobre un solar de 660 m2, consta de diversos espais moderns i totalment equipats. Per una banda, una àmplia sala de vetlla de 55 m2 amb dues zones ben diferenciades: una per a l’estada dels familiars i una altra amb el túmul del difunt. A més, compta amb una porxada exterior, i serveis privats com bany, guarda-roba i zona de refrigeris. Per altra banda, disposa d’un oratori multiconfessional amb una capacitat per a 70 persones assegudes, on es podran celebrar actes de comiat tant de tipus religiós com laic.
La construcció de l’equipament està plantejada en planta baixa, prioritzant en tot moment l’accessibilitat als usuaris i la llum natural, a través d’un espai obert i diàfan, que atorga calidesa i amplitud a les diferents estances. L’exterior compta amb un aparcament per a les persones usuàries, amb un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics, així com zones enjardinades.
El nou tanatori de Sant Joan de les Abadesses respon a la voluntat d’Àltima d’acompanyament a les famílies, des del moment de la defunció del difunt, podent gestionar la recollida allà on es produeixi, passant per la vetlla o la cerimònia de comiat, i fins al destí final, tant si l’opció escollida és la incineració o un enterrament tradicional al cementiri. En aquest sentit, la funerària garanteix un servei integral totalment personalitzat i adaptat als usuaris, les 24 hores dels 365 dies de l’any, disposin o no de pòlissa de defunció.
Per al plantejament del nou centre, Àltima ha tingut en compte criteris de sostenibilitat, per tal de minimitzar l’impacte de la petjada de carboni. En aquest sentit, durant el procés d’edificació, s’ha prioritzat l’estalvi energètic i el respecte pel medi ambient. Així, s’ha treballat amb estructures prefabricades de formigó polit, que permeten una execució més àgil i, per tant, una menor emissió de CO2. També s’han incorporat al centre falsos sostres fonoabsorbents i il·luminació interior i exterior de baix consum (LED), amb programació d’encesa en funció de la llum natural en cada moment del dia. En aquest sentit, l’equipament funcionarà amb un sistema centralitzat de gestió d’instal·lacions. En relació als espais verds, s’ha tingut en compte la plantació d’espècies autòctones i amb necessitats baixes de reg, per garantir al màxim l’estalvi d’aigua. Així mateix, el tanatori s’ha dissenyat integrat totalment en el paisatge, amb l’entorn més immediat de la ribera del riu. A més, s’ha treballat amb proveïdors de proximitat, amb la finalitat de promoure l’economia local i assegurar el menor impacte ambiental en l’entorn.
La projecció de l’obra, que ha durat cinc mesos, ha anat a càrrec de Plasencia Arquitectura, amb el suport tècnic de l’estudi local ETC, de Joan Carles Grifell i Rosa Maria Plana.