Barcelona, 27 de novembre de 2015
Experts de l’àrea de salut s’han reunit amb motiu de la nova edició del simposi de la Cátedra We Care: Atención al Final de la Vida: síntomas, comunicación y duelo, per tal de reflexionar sobre el correcte tractament de la realitat que pateixen molts pacients amb malalties greus o en un estat avançat, en relació a la simptomatologia del dolor, la correcta comunicació entre metge i pacient, i el tractament del dol en la família.
L’acte ha tingut lloc aquest passat divendres a Barcelona, i ha comptat amb la presència dels codirectors de la Càtedra, el Dr. Josep Porta Sales –professor de cures pal·liatives de la UIC i cap del Servei d’Investigació i Educació de Curies Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i el Sr. Josep Ventura, director general d’Àltima, que han inaugurat l’acte donant la benvinguda als assistents.
Les ponències, a càrrec de professionals dels àmbits d’Infermeria, Geriatria, Psicologia i Cures Pal·liatives, s’han centrat en les situacions que poden trobar-se els professionals de la salut i de la cura de persones grans en vetllar pacients malalts o en estat de deteriorament fisiològic avançat. El geriatra i metge adjunt del Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Christian Villavicencio-Chávez, ha començat el cicle de ponències parlant sobre el dolor i el procés d’avaluació, per poder tractar correctament al pacient. En referència als medicaments per tractar la simptomatologia, s’ha centrat en revisar els principals mites que existeixen sobre l’ús dels opiacis, medicaments que es recepten per a reduir la intensitat dels senyals del dolor. En concret, Villavicencio ha parlat de les falses creences sobre la morfina: producció de sedació i addicció,deteriorament cognitiu i baixa eficàcia per via oral.
A continuació, Montse Edo, doctora en Infermeria, llicenciada en Antropologia i professora de Cures Pal·liatives i Comunicació en l’Escola d’Infermeria Gimbernat i en la Universitat de Catalunya, i Amor Aradilla, infermera, doctora en Psicologia i professora de Cures Pal·liatives i Comunicació en l’Escola d’Infermeria Gimbernat i en la Universitat Internacional de Catalunya, han centrat la seva presentació en el paper de la comunicació en situacions de malalties greus. La dificultat alhora de comunicar-se amb el malalt, o bé amb els seus familiars, és un dels principals problemes que experimenten els professionals que tracten amb pacients. Els motius poden ser múltiples: por a causar més dolor, sentiment de culpa, vulnerabilitat personal… Tanmateix, la falta d’informació i la por a allò desconegut són dos factors que dificulten encara més la comunicació amb el pacient. En aquest sentit, comenta la Dra. Edo que “ens costa acceptar que no ho sabem tot, i que hem de saber que no sempre hem de tenir la resposta”.
L’última ponència s’ha centrat en la família, concretament en com plantejar la pèrdua i el dol provocat per la mort del pacient. Jordi Royo, llicenciat en Psicologia i Relacions Públiques, Psicòleg de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella i membre del Programa d’Atenció Domiciliària per Equips de Suport (PADES) de l’Alt Maresme, ha resumit, mitjançant un cas pràctic, el paper rellevant que tenen els professionals de la salut en el moment de tractar amb els familiars i ajudar-los a encarar el dol. Ha narrat l’experiència d’una família enfront la pèrdua d’un dels seus membres, en que la falta d’empatia i habilitats emocionals del personal sanitari els fa viure el procés d’una forma encara més dolorosa, malgrat la bona assistència tècnica. Amb aquest testimoni, el Dr. Rubió ha volgut mostrar els quatre punts en els quals es basa “una atenció centrada en la dignitat: actitud, comportament, compassió i diàleg”.
Les Jornades Àltima per a professionals tenen l’objectiu d’oferir un programa de formació continuada sobre l’atenció al final de la vida, tan en els pacients com en els familiars. La formació completa està constituïda per tres jornades anuals (2015 – 2017), formada cadascuna d’elles per tres blocs temàtics diferents: símptomes, comunicació i dol.
SOBRE LA CÀTEDRA WECARE
L’objectiu de la nova càtedra WeCare és generar coneixement sobre les necessitats i atenció de les persones amb malalties avançades en el final de la seva vida. El seu objectiu primordial és contribuir a prevenir i tractar els problemes dels pacients i les seves famílies en aquestes circumstàncies. Entre les línies d’investigació de la càtedra, en destaquen quatre: les cures del pacient (prevenció, detecció precoç i tractament de problemes relacionats amb la seva cura directe), l’ètica (presa de decisions al final de la vida: factors que influeixen en els diferents aspectes clínics), la social (impacte sociocultural d’aquesta realitat en l’àmbit familiar, la vivència de la pèrdua enfront la mort, el dol, etc.), i la hemato-oncologia clínica, que es centra concretament en estudiar els aspectes físics i psicosocials relacionats amb pacients amb càncer hematològic.
Sobre Àltima
Àltima és el grup català líder en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris de la província de Barcelona. Amb més de 300 anys d’experiència en el sector funerari, i un equip humà que supera els 300 professionals, Àltima dóna cobertura actualment a 190 poblacions de Catalunya, mitjançant 29 tanatoris, sis complexes crematoris i 17 cementiris que gestiona. Entre els principals centres, cal destacar el Tanatori Ronda de Dalt, a Barcelona, els tanatoris L’Hospitalet Ronda i L’Hospitalet Gran Via, ambdós a L’Hospitalet de Llobregat, els serveis funeraris de Sant Boi—Baix Llobregat, i múltiples centres en les comarques del Baix Llobregat, Garraf, Penedès, Bages, Ripollès i Alt Empordà. L’empresa realitza la gestió directa del cementiri comarcal Parc Roques Blanques, situat en el terme municipal del Papiol (Barcelona) http://www.altima-sfi.com
Sobre ICO
L’ Institut Català d’Oncologia (ICO) és un centre públic i monogràfic sobre el càncer. S’ocupa de la malaltia de manera integral, doncs reuneix, dins la mateixa organització, la prevenció, l’assistència, la formació especialitzada i la investigació. Disposa de tres centres, ubicats a L’Hospitalet, Girona i Badalona, i té establerta una xarxa de col·laboració amb 18 hospitals comarcals. Això el converteix en el centre oncològic de referència per al 45% de la població adulta de Catalunya.
Sobre la UIC.
La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) va néixer l’any 1997 amb l’objectiu d’oferir una formació integral de qualitat i promoure la investigació per posar-la al servei de la societat. Relacionada amb el món empresarial, i amb un marcat caràcter internacional, imparteix 14 graus i més d’un centenar de postgraus en el seus dos campus, situats a Barcelona i Sant Cugat del Vallès.