Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

foto-crematori-3

Juliol, 2016

Igualada va inaugurat el passat 22 de juliol el primer crematori de l’Anoia en un acte que va comptar amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. La nova instal·lació se situa al Parc Cementiri Nou i ha estat dissenyat per l’arquitecta, Carme Pinòs, qui juntament amb Enric Miralles va dissenyar el aquest cementiri mundialment reconegut als anys 80.

Aquest equipament donarà servei a bona part de la comarca de l’Anoia quan les incineracions estan augmentant. L’edifici s’aixeca a la part inferior del turó que cobreix la capella i els serveis, de manera que des del cementiri no es percep l’edificació però, en canvi, des d’aquesta sí que s’aprecia la bellesa del conjunt. Els materials predominants són el formigó i els tancaments ceràmics, mentre que al seu voltant es desenvoluparà un jardí columbari.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va destacar la voluntat de “preservar, mantenir i donar a conèixer” el Cementiri Nou (i, per extensió, el nou crematori), que té un gran prestigi internacional i que constitueix un reclam per a arquitectes i estudiants d’arreu del món. En aquest sentit, el conseller Santi Vila va destacar que l’obra projectada per Miralles i Pinós “no és un recinte qualsevol”, ja que constitueix “un parc que reverencia la vida” i que el seu renom ha permès “situar Igualada al món des del punt de vista cultural i acadèmic”. El titular de Cultura també va anunciar que des del seu departament treballaran juntament amb les institucions municipals per posar la zona de la capella “al servei de la ciutadania” i, sobretot, per aconseguir el reconeixement de Bé Cultural d’Interès Nacional.

Per la seva banda, Mercè Conesa va destacar el vessant social i de servei públic del nou crematori, una instal·lació que “moltes famílies estaven demandant”, ja que ara mateix han de sortir de la comarca si volen incinerar els seus éssers estimats. En aquesta línia, Castells va destacar que “hem volgut donar a tothom un espai com aquest, tan necessari a la comarca”.

foto-crematori-5

El cementiri, un referent en el món de l’arquitectura

El Parc Cementiri Nou, ubicat al carrer dels Països Baixos, va ser el resultat del concurs convocat per l’Ajuntament d’Igualada l’any 1983, en què es va escollir projecte guanyador el presentat pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós. Es tracta d’una proposta allunyada de la concepció dels cementiris tradicionals, que vol mostrar la instal·lació com un parc on passejar, sense la necessitat d’haver d’estar envoltat de les imatges típiques d’aquest tipus de recintes. Es va construir en diferents fases entre 1985 i 1994.

La proposta era fer un tall en el sòl amb els nínxols a les seves parets. Per això, bona part del cementiri es va ubicar dins d’una gran fossa, que fa que s’integri en el terreny i el paisatge. A totes les dependències del recinte hi abunden racons, objectes i detalls que juguen constantment amb la llum i l’ombra, donant a tota aquesta construcció un gran simbolisme.

El cementiri, del qual se n’han fet ampli ressò publicacions especialitzades, és Bé Cultural d’Interès Local, va ser guardonat amb el premi FAD d’Arquitectura l’any 1992 i avui és un símbol i un reclam per arquitectes i estudiants arribats cada any d’arreu del món.

foto crematori 2

El text d’aquesta notícia va ser publicat originàriament a infoanoia.cat

Save

Save