El Papiol (Barcelona) – El Cementiri Comarcal Roques Blanques ha finalitzat la construcció d’un nou recinte per als enterraments de la comunitat musulmana. El cementiri, propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat i gestionat en concessió per Àltima, a través de GIC de Nomber, ha presentat la nova zona en un acte que ha tingut lloc aquest matí. Hi han intervingut Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Yvonne Griley, directora general del departament d’Afers Religiosos de la Generalitat; Mohamed El Ghaidouni El Morabet, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) i Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima. Així mateix, ha comptat amb l’assistència de diversos consellers i conselleres comarcals i de representats d’entitats musulmanes del Baix Llobregat i altres punts de Catalunya.
El recinte per a la comunitat islàmica de Roques Blanques s’ubica a l’Agrupació VI, en una zona envoltada de la natura que caracteritza aquest cementiri, integrat en el Parc Natural de la Serra de Collserola. Està conformat per 84 departaments, o unitats d’enterrament, habilitats segons els principals requeriments de la religió musulmana, construïts directament a terra, orientats a la Meca i coberts amb una gran làpida de granit on es graven les dades del difunt. Les sepultures es distribueixen en un espai ampli, delimitat per arbustos que conformen un mur de vegetació autòctona que, a la vegada, facilita la integració del conjunt en l’entorn natural. El nou recinte ha estat dissenyat per Batlle i Roig Arquitectura, el mateix estudi que va projectar el cementiri de Roques Blanques fa més de 37 anys i autor també d’altres espais posats en marxa en aquesta mateixa agrupació, com el Camí del bosc, una alternativa ecològica per al destí de les cendres, o el Jardí de les papallones, dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal.
La nova zona, habilitada seguint els principals requeriments de la fe islàmica, acull 84 departaments construïts a terra i orientats a la Meca, envoltats de la vegetació que caracteritza el cementiri comarcal
En l’acte de presentació del recinte per a la comunitat musulmana, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez, ha manifestat que “les restriccions de mobilitat derivades de la pandèmia van fer que algunes comunitats religioses tinguessin dificultats per complir amb els protocols establerts en el seu culte. El Baix Llobregat és una comarca diversa i plural, i en aquest sentit, aquest recinte que avui inaugurem dona resposta a la demanda d’atendre la diversitat religiosa del nostre territori”.
En aquesta línia, Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, ha remarcat que “vivim en una societat que evoluciona constantment. Els cementiris en són un reflex, per això, s’han d’adaptar a aquests canvis i atendre les necessitats de la població, també a l’hora de retre l’últim comiat, amb recintes com aquest. Roques Blanques està obert a tot tipus de cultures i, com a cementiri públic i multiconfessional que és, dona cabuda a totes les creences. Sempre, però, tenint molt present que ens trobem dins un parc natural que hem respectar i on hem d’integrar els diversos tipus d’espais i sepultures”.
Com a equipament públic i multiconfessional, Roques Blanques dona resposta a la diversitat religiosa i cultural del Baix Llobregat i l’àrea metropolitana
Per la seva banda, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohamed El Ghaidouni El Morabet ha posat de relleu que “tant la comunitat musulmana com l’administració han treballat cos a cos i han trobat una alternativa per evitar situacions com la que malauradament la nostra comunitat va viure durant la pandèmia, a través de la creació de recintes com aquest que avui es presenta. Des de la comunitat musulmana valorem molt positivament aquesta obertura i acollida del país i aprofitem per fer una crida perquè aquesta sigui la línia a seguir”.
En la seva intervenció, Yvonne Griley, directora general del departament d’Afers Religiosos de la Generalitat, ha explicat que “durant la pandèmia, s’ha posat de manifest la necessitat de disposar de parcel·les per atendre com volen ser enterrades les diferents religions, i potser la comunitat que més ha patit aquest problema ha estat la musulmana. Aquest recinte és una iniciativa que felicitem perquè dona resposta a aquesta comunitat religiosa”.
El recinte per a la comunitat musulmana se suma al que Roques Blanques va posar en marxa fa uns anys dedicat a la confessió religiosa bahá’í. Aquesta religió, sorgida el 1844 a l’actual Iran, compta amb una comunitat a Catalunya, especialment important a la província de Barcelona. A Roques Blanques, les sepultures bahá’í es disposen a terra, envoltades de vegetació, i orientades també cap a Orient, en direcció a la ciutat de Haifa (Israel), on reposen les restes del fundador d’aquesta religió. A més d’aquests recintes, el cementiri acull també sepultures d’altres confessions minoritàries a Catalunya com l’evangelista, la budista o l’ortodoxa, entre altres.