Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

RoquesBlanques_ArbreFamiliar - copia

El Cementiri de Roques Blanques rep la menció especial als Premis EMAS 2014 per la Millora del Comportament Ambiental. El premi reconeix la labor constant del cementiri per la defensa i promoció del medi ambient. El 33% dels enterraments a Roques Blanques ja són ecològics i opten per alternatives de sepultura com el Bosc de la calma o els Arbres familiars, que fomenten l’ús d’urnes biodegradables.

El Papiol (Barcelona), 31 d’octubre de 2014

El Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques va rebre ahir al vespre la menció especial en la categoria de Millora del Comportament Ambiental en el marc dels Premis EMAS Catalunya 2014, celebrats al Recinte Històric de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Aquests guardons reconeixen la tasca duta a terme en pro del medi ambient i de la qualitat ambiental per les prop de 300 empreses que a Catalunya compten amb aquesta important certificació europea, l’EMAS (EcoManagement and Audit Scheme o Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Ambientals). Aquest registre de gestió mediambiental és d’aplicació voluntària i permet avaluar, millorar i donar a conèixer el comportament ambiental de les empreses i altres organitzacions.

La menció especial dels Premis EMAS a Roques Blanques “suposa un estímul perquè seguim innovant i millorant en l’àmbit de la gestió ambiental”, apunta Joan Ventura, director de Cementiris d’Àltima, l’empresa que gestiona aquest equipament funerari. El cementiri, que dóna servei a tota l’àrea metropolitana de Barcelona, està situat a l’extrem oest del Parc Natural de Collserola, al Papiol (Barcelona) i compta amb una extensió de 50 hectàrees. El 2008 va aconseguir la primera certificació EMAS i és encara l’únic cementiri de Catalunya que la té.

Augment dels enterraments verds

En els seus 30 anys d’història, Roques Blanques, propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat, s’ha convertit en el paradigma de “cementiri parc” al nostre país, amb un plantejament arquitectònic que prioritza la integració del conjunt en l’entorn natural, sense presentar construccions elevades ni carrers de nínxols. Aquesta política respectuosa amb el medi ambient ha contribuït a què augmenti el nombre d’enterraments ecològics a Roques Blanques, que segons dades d’Àltima ja representen el 33% dels serveis en el darrer any, cinc punts per sobre que en el període anterior. Aquest creixement es deu principalment a la implementació d’iniciatives com el Bosc de la calma o els Arbres familiars, dues alternatives de sepultures ecològiques en plena natura consistents a la plantació d’un arbre autòcton –alzina, alzina surera o pi pinyoner- al voltant del qual s’hi poden inhumar fins a cinc urnes biodegradables, identificades amb una petita làpida de granet arran de terra. Les famílies que opten per aquest tipus de sepultura, reben un codi GPS perquè en un futur, quan els arbres creixin i constitueixin un bosc més dens, puguin localitzar el seu arbre. Des de la seva posada en marxa, el 2007, aquestes dues opcions han permès la plantació de més de 960 exemplars.

Compromís ambiental a tots els nivells

Roques Blanques ha mantingut un ferm compromís per la defensa i la promoció del medi ambient des dels seus inicis. Ha estat el primer d’Espanya a dur a terme iniciatives de sepultura ecològiques per donar resposta a la creixent incineració (que es troba al 37% a Catalunya), com el Bosc de la calma o l’Arbre familiar, a més d’espais on destinar de forma controlada les cendres, espargint-les o diluint-les en una font, com el Jardí i la font del repòs, opcions que eviten l’abandó d’urnes no biodegradables en entorns naturals protegits. D’altra banda, pren part en diversos projectes relacionats amb la protecció de la flora i la fauna autòctones de Collserola, en col·laboració amb el Patronat de Collserola i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, com ara iniciatives per a la investigació i protecció d’espècies amenaçades com el ratpenat, l’eriçó fosc, l’esquirol o els amfibis.

Roques Blanques, que compta amb dos forns crematoris, ha editat també un manual informatiu sobre la incineració, així com una guia per al bon ús del cementiri com a espai natural, amb recomanacions als visitants per preservar l’entorn. Així mateix, incentiva l’estalvi de recursos energètics –aigua i paper-, la reducció de la contaminació –ús de vehicles elèctrics per a enterraments o treballs interns del cementiri- i la disminució dels impactes mediambientals –reciclatge de residus, control de les emissions dels forns crematoris, potenciació de l’ús de fusta de tala controlada per a taüts-.

Els Premis EMAS Catalunya estan impulsats pel Club EMAS i compten amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. L’acte de lliurament d’ahir va estar presidit pel conseller Santi Vila.