Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

L’equipament funerari de Sant Adrià col·labora en un projecte que apodera els adolescents dels barris de la Mina i Besòs

Sant Adrià de Besòs (Barcelona)- La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU suma forces aquest any amb la col·laboració de Tanatori del Litoral. L’empresa funerària ha signat un conveni per donar suport econòmic al Projecte Vitamina de Lideratge ètic i Transformació Social, un programa de formació experiencial impulsat per la Fundació que apodera els adolescents dels barris de la Mina i Besòs de Sant Adrià de Besòs.

La vocació de servei i acompanyament a les famílies en els moments difícils i la implicació per contribuir en la millora de la societat han motivat Tanatori del Litoral a col·laborar amb el Programa Vitamina, que treballa amb joves de barris en risc d’exclusió social com és el cas de la Mina i Besòs, a Sant Adrià. Aquest suport contempla una dotació econòmica per al grup de l’Eix Personal d’aquest projecte durant el primer any, així com la participació del centre en altres punts del programa al llarg del curs 2021.

D’aquesta manera, Tanatori del Litoral i Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU plasmen un acord sinèrgic de lideratge ètic en entorns socials vulnerables, on empresa i organització no lucrativa sumen dedicació i recursos per donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS), en especial, el número 10, relatiu a la Reducció de les desigualtats; l’11, referent a Ciutats i comunitats sostenibles; el 16, sobre Societats pacífiques i justes; i el 17, que al·ludeix les Aliances per assolir els ODS. Sempre representant un model de Ethical & Care Leadership per als joves, les seves famílies i els seus barris, en relació a la cura de les persones i per unes societats més cohesionades, justes i inclusives.

Què és el Programa Vitamina?

El Programa Vitamina, impulsat per Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, és una formació experiencial en habilitats socials i emocionals dirigida a adolescents d’entre 13 i 17 anys. Durant 4 anys, es treballen de forma anual 12 capacitats diferents de lideratge ètic d’acord amb els valors escollits. Basant-se en la metodologia del Training Group (T-Group) o grup d’entrenament, es facilita el procés grupal a través de tècniques i activitats especialment pensades per a aconseguir els objectius marcats. Cada setmana es realitza una hora i mitja de sessió per a tot el grup i, a més, al llarg del curs, es fan sessions d’expert, sortides d’impacte i el VITAcampus d’estiu de 5 dies. I seguint la visió sistèmica, també es duen a terme sessions mensuals amb els familiars de les i els joves del Programa Vitamina.

El Programa Vitamina ja compta amb més de 6 anys de treball amb joves del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs i s’ha anat irradiant a altres barris amb risc d’exclusió social d’aquest municipi i altres ciutats com Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona o Cambrils. Al llarg de tots aquests anys de treball, el programa ha apoderat uns 300 joves i les seves famílies per ser motors de transformació social i llavors de pacificació d’entorns conflictius que pateixen greus situacions de desigualtat i injustícia social. Gràcies al suport d’entitats com Tanatori del Litoral, la tasca del Programa Vitamina es pot fer realitat any rere any i arribar cada cop a més joves.

Sobre la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU

La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU va néixer a Barcelona l’any 2002 amb la missió d’apoderar persones per a pacificar entorns i el Programa Vitamina ha esdevingut una eina clau per aconseguir aquesta missió de superació de conflictes i pacificació de societats.

El Postgrau en Cultura de la Pau, Cohesió social i Diàleg Intercultural: Aplicacions pràctiques, que porta a terme la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, és la branca teòrica de l’entitat per a apoderar persones en el treball de la pau.

El Programa Vitamina, així com la formació per professionals Vitamina-T, com l’espai de diàleg i intercanvi Ésser en Pau son els projectes d’acció social directe de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU per a solucionar conflictes des de l’arrel millorant la convivència en les nostres societats.

Sobre Tanatori del Litoral

Tanatori del Litoral és un equipament funerari que disposa de cinc sales de vetlla, un oratori multiconfessional, oficines d’atenció als usuaris i un servei d’incineració. Situat a Sant Adrià de Besòs, davant el riu, disposa de grans espais verds i oberts, on també és possible la inhumació d’urnes cineràries en columbaris.

En tant que empresa compromesa amb les famílies i l’entorn, Tanatori del Litoral col·labora amb diverses entitats locals i projectes socials a la zona, com el Programa Vitamina, que promou l’apoderament i formació d’adolescents en risc d’exclusió dels barris de la Mina i Besòs, a Sant Adrià.

Tanatori del Litoral és fruit de la unió de dues empreses referents del sector funerari a Catalunya, Pompas Fúnebres de Badalona (PFB Serveis Funeraris) i Àltima, de fort arrelament a la zona, llarga tradició funerària i expertes en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, cementiris i crematoris.