Octubre 2015.- El proper 25 d’octubre, de cara a la festivitat de Tot Sants, Àltima torna a organitzar dues visites guiades i gratuïtes als cementiris de Sant Sebastià, a Sitges, i al de Vilanova i la Geltrú, els quals presenten un gran llegat històric i artístic.
Ambdós recintes son testimonis arquitectònics d’incalculable valor, que reflecteixen la historia que han viscut els seus municipis i especialment la dels indians que hi residien temps enrere. També coneguts com americanos, els indians eren aquelles persones de classe alta del Garraf que durant la segona meitat del segle XIX van emigrar a Amèrica per fer negocis. De tornada a Catalunya van volen demostrar el seu poder i la seva riquesa a la resta, i una de les formes en què ho van fer va ser mitjançant la construcció de monumentals panteons i tombes que donaven mostra del seu estatus.
Aquestes obres d’art, plenes de simbologia funerària i mistèrica, pertanyen a arquitectes i escultors prestigiosos, icones del modernisme català, com Josep Llimona, Domènech Estapà, Manel Fuxà o Frederic Marès, entre altres, i donen mostra de les vivències que conformen una bona part de la història de Vilanova i de Sitges.
Els dos cementiris formen part de l’Associació Europea de Cementiris Significatius o ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe), que reconeix el preuat patrimoni històric, cultural i artístic d’aquests espais. El de Sitges, a més, està inclòs a la Ruta Europea de Cementiris de l’ASCE, que marca un recorregut turístic pels principals cementiris europeus.
Vilanova i la Geltrú i “L’ànima artística del cementiri”
Aquesta visita guiada permetrà conèixer la història de la capital del Garraf a través de l’art i la història de les tombes i panteons dels indians que es troben al cementiri, el qual va obrir les seves portes el 1855. El recorregut per les senyorials sepultures d’algunes de les personalitats més rellevants del món de la política, la cultura o l’empresa enterrades aquí descobrirà veritables obres d’art d’arquitectes com Bonaventura Pollés o Domènech Estapà. En són exemples els panteons dels escriptors Víctor Balaguer i Manuel de Cabanyes, del pintor Joaquim Mir o del polític i empresari Francesc Gumà.
Sitges i la “Ruta de les ànimes”
El cementiri antic de Sitges, situat al costat de la platja de Sant Sebastià e inaugurat l’any 1814, malgrat no ser un cementiri de grans dimensions concentra un gran nombre de sepultures modernistes obra d’arquitectes i escultors com Josep Llimona, Frederic Marès, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti, Josep Reynés, Joan Rebull o Pere Jou. La ruta repassarà aquest llegat artístic, que acull els panteons i tombes d’alguns dels personatges més il·lustres de Sitges.
LES VISITES
- Vilanova i la Geltrú: ruta “L’ànima artística del cementiri”, a les 12 hores
- Sant Sebastià de Sitges: “Ruta de les ànimes”, a les 17 hores
Activitat: dos recorreguts guiats i gratuïts pels cementiris de Vilanova i la Geltrú i Sant Sebastià de Sitges que mostren la història dels indians o americanos a través de les seves tombes i panteons, veritables obres d’art del modernisme a Catalunya, així com les sepultures d’altres personatges cèlebres del món de la cultura, la política o l’empresa dels segles XIX i primers del XX aquí enterrats.
Organitza: Àltima
Dia i horari:
Diumenge 25:
Visita “L’ànima artística del cementiri” pel Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú, de 12 a 13:30 hores.
Visita “Ruta de les ànimes” pel Cementiri Municipal de Sant Sebastià de Sitges, de 17 a 18 hores.
Punt de trobada: entrada principal dels cementiris.
Adreces:
- Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú: Ctra. de Vilafranca s/n.
- Cementiri Municipal de Sant Sebastià de Sitges: Av. Balmins s/n.
Preu: les dues visites són gratuïtes. Cal confirmar assistència prèvia als telèfons següents:
- “L’ànima artística del cementiri” (Vilanova): 667 023 921 (ARC)
- “Ruta de les ànimes” (Sitges): 619 793 199 (Agisitges)
En el cas de Vilanova, les places són limitades, i les inscripcions s’acceptaran per odre rigorós de recepció. La data límit d’inscripció es el 24 d’octubre.