Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

caixa-altima-mediambient28 d’octubre de 2015

L’empresa es converteix en pionera del sector al ser la primera funerària de l’Estat que calcula la seva petjada de carboni. La personalització i la innovació tecnològica són la base de la seva oferta de serveis i productes

Com a empresa compromesa amb el medi ambient i amb la utilització de recursos sostenibles, el grup de gestió de tanatoris, cementiris i crematoris Àltima ha dut a terme un estudi per calcular la seva petjada de carboni, convertint-se així en la primera empresa espanyola del sector funerari que analitza el seu impacte mediambiental. Aquest estudi, fet en col·laboració amb d’Inèdit, Sostenipra i l’Universitat Autònoma de Barcelona, concretament mesura la quantitat d’emissions de diòxid de carboni (CO2) que es produeix com a conseqüència dels serveis i productes que Àltima ofereix, i s’ha realitzat des d’un punt de vista global, examinant tots els centres dels quals disposa l’empresa (tanatoris, cementiris amb concessió i crematoris) i els processos directes i indirectes, com els desplaçaments dels treballadors, la fusta dels fèretres i els productes químics emprats en la tanatopràxia.

Com a part de la seva Responsabilitat Social Corporativa, Àltima manté polítiques de gestió ambiental a totes les seves empreses amb l’objectiu d’estalviar recursos i minimitzar la producció de residus. A més, disposa de la certificació de qualitat ISO 14001-2004 a tots els cementiris que gestiona, entre ells el Cementiri Roques Blanques, guardonat aquest any 2015 com a Millor Iniciativa Medi Ambiental de l’Estat segons el concurs promogut per la revista funerària Adiós. Situat al Papiol i dins del Parc Natural de Collserola, Roques Blanques és pioner en iniciatives d’inhumació ecològica i duu a terme projectes a favor de la protecció de la flora i la fauna autòctona. El “Bosc de la Calma”, l’”Arbre Familiar” i el “Jardí del Repòs” son zones del Cementiri on es fomenta l’ús d’urnes biodegradables, com la urna de sal, inclosa al catàleg habitual d’Àltima.

Més personalitzat que mai

Seguint la línea d’oferir un millor servei i uns productes altament personalitzats, el grup funerari ofereix la possibilitat de tapissar l’interior de determinats taüts del seu extens catàleg de manera que s’adaptin a les preferències de la família i esdevinguin més personals i pròxims. Es pot escollir entre 10 models diferents de  materials com cotó natural, popelí i seda de l’Índia. Una altra opció és afegir una sanefa al voltant del perímetre, amb els colors de la senyera, la bandera espanyola, l’andalusa o la blaugrana, per exemple.

El servei de tapisseria dóna resposta a una creixent demanda d’individualització d’aquest tipus de productes funeraris. Des de la seva instauració al mes d’abril, el 20% dels fèretres sol·licitats compten amb tapisseria personalitzada.  Aquesta novetat es suma al servei d’urnes personalitzades amb vinil, presentat l’any passat, en què la família pot triar entre 16 dissenys predeterminats classificats en temàtiques diferents (esports, tradicions, música, religió i naturalesa) o bé escollir una imatge pròpia.

Utilitzar la tecnologia per retre homenatge i preservar el record

A mitjans d’any Àltima va renovar la seva pàgina web amb l’objectiu d’oferir millors continguts i de fer-la més accessible, transparent e interactiva. La principal novetat del portal es el servei Espai per al record, un lloc virtual on els usuaris poden compartir diferents tipus de materials (textos, fotografies, vídeos i notes de condol) sobre el difunt, en format blog i de forma privada. Aquest és un cas pioner al nostre país de com utilitzar les eines digitals per retre homenatge a la persona estimada, preservant el seu record dins un espai íntim, de fàcil accés i segur, en el qual només les persones autoritzades per l’administrador de l’espai poden accedir-hi.

Àltima és un clar exemple de com vincular el món d’Internet amb el funerari per oferir un millor servei adaptat al context actual. A més de l’Espai pel record, mitjançant la seva web les famílies poden contractar serveis, consultar defuncions recents, enviar notes de condol i fer comandes de flors online. Tanmateix, l’empresa ofereix la possibilitat de retransmetre cerimònies en directe via streaming i presta serveis d’eliminació del rastre digital, cercant tota la informació existent a la xarxa i facilitant a la família l’opció d’eliminar els perfils i comptes electrònics del difunt. “Vivim en un entorn digital i les famílies estan cada cop més acostumades a utilitzar la tecnologia. Per tant, és imprescindible per nosaltres adaptar-nos a la demanda i oferir aquest tipus de serveis 2.0”, comenta Josep Ventura, director de Serveis Funeraris d’Àltima.

I per aquelles famílies que busquen una forma innovadora de preservar el record de la persona estimada, Àltima inclou al seu catàleg Omneo. Es tracta d’una urna rectangular i de tacte suau, realitzada mitjançant la solidificació de les cendres del difunt i que incorpora una tecnologia específica gràcies a la qual, amb només passar el telèfon mòbil per davant, es pot accedir al seu obituari. Aquesta informació està emmagatzemada a l’espai web omline.com, on es poden incloure diferents tipus de materials (fotografies, vídeos in memoriam, missatges que el difunt hagi deixat enregistrats) i fins i tot programar notificacions d’aniversari.