Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Viladecans, exterior del tanatori

6 d’octubre de 2014

La ciutat ha inaugurat avui el seu primer tanatori, dissenyat pels arquitectes viladecanencs Blai Pérez i Jordi Ramos. Ubicat al costat del cementiri, disposa de quatre sales de vetlla, un oratori multiconfessional i un forn crematori. El nou equipament, construït i gestionat pel grup Àltima, ha suposat una inversió de 4,3 milions d’euros i donarà servei als més de 65.000 viladecanencs. L’acte ha comptat amb la intervenció de Carles Ruiz, alcalde de Viladecans; Blai Pérez, arquitecte del projecte; i Jordi Viñas, conseller delegat d’Àltima.

Situat al costat del cementiri municipal, a la carretera C-245 s/n, i ben comunicat amb el municipi, l’equipament funerari ofereix des d’avui un servei més proper a les famílies, que fins al moment s’havien de desplaçar al tanatori de Gavà. Segons ha manifestat l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, “aquest equipament respon a una demanda creixent de la ciutadania. La ciutat ha de ser capaç d’oferir tots els serveis possibles i considerem que el tanatori n’és un d’important”.

D’altra banda, el conseller delegat d’Àltima, Jordi Viñas, ha apuntat que “les empreses de serveis funeraris som cada cop més conscients de la necessitat de comptar amb un centre proper a les famílies, que ofereixi un servei professional i, sobretot, adaptat a les necessitats de la població. En aquest sentit, tenim molta cura dels aspectes relatius a les creences, a través d’espais multiconfessionals; al disseny i la distribució de l’espai; i a l’estalvi energètic i la gestió ambiental”.

Un equipament funcional, modern i sostenible

Altima_Viladecans_inauguracio_JViñas

Moment de la intervenció del sr. Jordi Viñas, conseller delegat d’Àltima

El nou tanatori d’Àltima, projectat pel despatx Bjaass, dels arquitectes viladecanencs Blai Pérez i Jordi Ramos, presenta un disseny contemporani integrat perfectament al terreny, que destaca per una gran estructura de formigó perforat que cobreix la part superior de la façana i que, a la vegada, protegeix del sol. Aquest element, així com el fet que part de la planta baixa de l’edifici estigui semisoterrada, contribueix a una gestió energètica més eficient de l’edifici.

El tanatori de Viladecans compta amb una superfície construïda de 1.700 m² distribuïts en dues plantes. A la baixa, s’hi troben la recepció, les oficines de tramitació, l’expositor de flors i urnes cineràries i les quatre sales de vetlla, de 52 m² cadascuna, totes equipades amb bany privat i guarda-roba. A més, en cas necessari, s’ofereix la possibilitat d’unir dues de les sales per aconseguir un espai de vetlla més ampli i còmode per a les famílies que ho requereixin. La planta baixa compta així mateix amb una zona privada amb dependències destinades al personal de serveis del tanatori: l’accés dels vehicles fúnebres, una sala de tanatopràxia i una sala de preparació per a ritus musulmans.

A la primera planta s’hi ubica l’oratori per a 132 persones assegudes, la zona de cafeteria i vending, i les dependències pròpies per al procés de la incineració: sala per al comiat del fèretre i sala de lliurament de cendres, així com una àrea privada per a ús exclusiu del personal intern del tanatori on se situa el forn crematori. Aquest servei donarà resposta a la demanda cada cop més creixent d’incineració a Viladecans, que se situa al voltant del 42% dels serveis a la ciutat, una tendència que augmenta arreu de Catalunya. Les instal·lacions compleixen amb els estrictes requisits mediambientals verificats per les administracions.

El tanatori té un aparcament exterior amb arbrat i capacitat per a 60 vehicles. A més, s’ha urbanitzat l’entorn de l’equipament a través de dues rampes annexes que permeten l’accés a l’edifici i un ascensor exterior. Aquests accessos connectaran també amb un nivell superior del tanatori, el sostre del qual s’ha perllongat en una gran esplanada davant del cementiri municipal i l’ermita de Sales.

Com la resta d’equipaments funeraris gestionats per Àltima, per a la construcció del tanatori de Viladecans s’han prioritzat criteris respectuosos amb el medi ambient i l’estalvi d’energia. En aquest sentit, s’ha tingut en compte l’ús de vegetació autòctona i de baixa necessitat hídrica, l’aprofitament de llum natural i l’aïllament tèrmic de l’edifici.

Jornada de portes obertes per Tots Sants

Coincidint amb el dia de Tots Sants, el proper 1 de novembre, el tanatori de Viladecans restarà obert de 10 a 14 hores, per tal que tots els viladecanencs que ho desitgin puguin visitar-lo.