Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Àltima organitza dues visites guiades i gratuïtes per descobrir el llegat dels ‘americanos’ a  dos dels cementiris més emblemàtics del Garraf

Vilanova_cement_Altima_ba

Amb motiu de la festivitat de Tots Sants, el proper diumenge 26 d’octubre Àltima torna a organitzar dues visites guiades i gratuïtes a dos dels cementiris amb més llegat modernista del Garraf: Sant Sebastià, a Sitges, i Vilanova i la Geltrú.

Per la bellesa de les tombes i panteons que acullen, ambdós recintes són valuosos testimonis arquitectònics de la història que ha marcat aquests dos municipis, però especialment, de la dels indians, coneguts aquí com a americanos, importants famílies del Garraf que durant la segona meitat del segle XIX van marxar a fer negocis a Amèrica. Quan van tornar a Catalunya van demostrar el seu poder i riquesa a través de cases majestuoses, però també fent-se construir panteons monumentals que reflectien el seu estatus. Els dos recorreguts per Vilanova i Sitges revisen aquestes obres d’art funeràries d’arquitectes i escultors prestigiosos com Josep Llimona, Domènech Estapà, Manel Fuxà o Frederic Marès, entre altres.

Els cementiris de Sant Sebastià de Sitges i el de Vilanova i la Geltrú formen part de l’Associació Europea de Cementiris Significatius o ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe), que reconeix el preuat patrimoni històric, cultural i artístic d’aquests espais. El de Sitges, a més, està inclòs a la Ruta Europea de Cementiris de l’ASCE, que marca un recorregut turístic pels principals cementiris d’aquest continent.

Vilanova i la Geltrú i “L’ànima artística del cementiri”

Aquesta visita guiada repassarà la història de la capital del Garraf a través de l’art del seu cementiri, inaugurat el 1855. El recorregut per les senyorials sepultures d’algunes de les personalitats més rellevants del món de la política, la cultura o l’empresa enterrades aquí descobrirà veritables obres d’art d’arquitectes com Bonaventura Pollés o Domènech Estapà. En són exemples els panteons dels escriptors Víctor Balaguer i Manuel de Cabanyes, del pintor Joaquim Mir o del polític i empresari Francesc Gumà.

Sitges i la “Ruta de les ànimes”

El cementiri antic de Sitges, al costat de la platja de Sant Sebastià, va obrir les portes l’any 1814. No és un cementiri de grans dimensions, però, tot i això, concentra un gran nombre de sepultures modernistes obra d’arquitectes i escultors com Josep Llimona, Frederic Marès, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti, Josep Reynés, Joan Rebull o Pere Jou. La visita del proper 26 d’octubre repassarà aquest conjunt artístic on estan enterrats alguns dels personatges més il·lustres de Sitges.

 

Vilanova i la Geltrú: ruta “L’ànima artística del cementiri”, a les 12 hores

Sant Sebastià de Sitges: “Ruta de les ànimes”, a les 17 hores

 • Activitat: dos recorreguts guiats i gratuïts pels cementiris de Vilanova i la Geltrú i Sant Sebastià de Sitges permetran conèixer la història dels indians o americanos a través de les seves tombes i panteons, veritables obres d’art del modernisme a Catalunya, així com les sepultures d’altres personatges cèlebres del món de la cultura, la política o l’empresa dels segles XIX i primers del XX aquí enterrats.
 • Organitza: Àltima
 • Dia i horari:
  • Diumenge 26:
  • Visita “L’ànima artística del cementiri” pel Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú, de 12 a 13.30 hores.
  • Visita “Ruta de les ànimes” pel Cementiri Municipal de Sant Sebastià de Sitges, de 17 a 18.30 hores.
 • Punt de trobada: entrada principal dels cementiris.
 •  Adreces:
  • Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú: Crta de Vilafranca s/n.
  • Cementiri Municipal de Sant Sebastià de Sitges: Av. Balmins s/n.
 •  Preu: les dues visites són gratuïtes. Cal confirmar assistència prèvia als telèfons següents:
  • “L’ànima artística del cementiri” (Vilanova): 667 023 921 (ARC)
  • “Ruta de les ànimes” (Sitges): 619 793 199 (Agisitges)
 • Les places són limitades. Les inscripcions s’acceptaran per odre rigorós de recepció.
 • Data límit d’inscripció: dissabte 25 d’octubre.