Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Barcelona – Divendres 17 de març Asfuncat, l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya, va celebrar la festivitat del seu patró, Sant Josep d’Arimatea. Una jornada molt especial després que els darrers tres es va haver de cancel·lar per la pandèmia. Enguany l’organització ha anat a càrrec de Funerària Blanqué, de Prats de Lluçanès.

En un ambient lúdic que congregà una representació majoritària i significativa del sector, els associats van gaudir d’un programa cultural que vam iniciar amb una visita guiada al Monestir de Santa Maria de Lluçà, on es va celebrar la tradicional missa del Patró. Declarat bé d’interès nacional, és, sens dubte, l’edifici arqueològic i arquitectònic més rellevant del Lluçanès. Les seves obres, així com l’entorn i la mateixa arquitectura, formen un conjunt molt important del Romànic Català. Construït entre els segles XII-XIII, en el monestir hi conviuen els estils romànic i barroc, i en destaca el petit claustre, de planta irregular, els capitells del qual estan estretament relacionats amb els de Ripoll. La iconografia dels capitells és de motius zoomòrfics i vegetals, només hi ha un capitell amb una imatge antropomòrfica.

A continuació vam traslladar-nos a l’Ermita de Nostra Senyora de Lurdes de Prats de Lluçanès, on vam gaudir de les magnífiques vistes de la comarca. La jornada culminà amb un dinar de germanor a la Masia Vilacendra servit per la Fonda Sala d’Olost.

En nom de tots els participants, el president d’Asfuncat, Josep Maria Mons, agraeix al soci amfitrió, Funerària Blanqué, la seva hospitalitat i magnífica organització.

Ens retrobem de nou l’any vinent!

+ info: Laura Clavaguera · premsa@funeraries.cat · 669 414 556  

Què és Asfuncat?

L’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat) va néixer l’any 1957 amb l’objectiu de convertir-se en la veu del sector al territori català.

Actualment, l’entitat està configurada per 45 empreses de titularitat tant pública com privada que representen el 95% dels serveis funeraris a Catalunya, i que donen feina a 1.293 treballadors l’any 2020.

Membres fundacionals i actius de la Asociación Nacional de Servicios Funerarios (Panasef), de Foment del Treball Nacional i de la Cecot, Asfuncat té com a principals funcions desenvolupar els mecanismes necessaris per garantir un servei funerari de qualitat, promoure el desenvolupament professional dels seus membres i establir un diàleg constant amb les diferents administracions, per tal d’analitzar si cal crear un marc que garanteixi la lliure concurrència.

D’aquesta manera, Asfuncat vetlla perquè les famílies se sentin recolzades i acompanyades des d’un tracte humà i proper; per això, desenvolupa projectes per garantir la qualitat i la transparència dels serveis. En aquest sentit, l’abril del 2016 va signar amb el Síndic de Greuges de Catalunya el Codi de Bones Pràctiques de les Empreses de Serveis Funeraris, que inclou 20 mesures per garantir els drets dels usuaris i la prestació d’un servei universal a uns preus raonables, a més d’ètica professional, qualitat i no discriminació, confidencialitat o informació, entre d’altres aspectes.

També en aquesta línia, l’associació treballa per informar i assessorar les famílies sobre l’existència de prestacions gratuïtes i bonificades per a persones sense recursos econòmics.

D’altra banda, fa una aposta per la professionalitat i la modernitat del sector, que els últims anys ha invertit especialment en instal·lacions i equipaments, a través d’un servei de formació que imparteix cada any entre 20 i 25 cursos sobre diferents especialitats com atenció a les famílies, tanatopràxia, gestió i legislació, protocol, conducció ecoeficient, etc.

Des de l’associació, també s’impulsen programes de responsabilitat social corporativa en diversos àmbits com el mediambiental, on es treballa en la prevenció de la contaminació i la reducció de residus dels serveis funeraris, o el social, amb l’establiment d’acords de col·laboració amb entitats del tercer sector en favor de la integració sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió.

El seu repte de futur és continuar treballant en favor de l’excel·lència dels serveis funeraris tot vetllant per la transparència, la professionalització i l’atenció a les persones.