Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Terrassa, 1 de febrer de 2018.

Avancen les obres del nou tanatori de Terrassa, el primer que l’empresa Àltima construeix al Vallès Occidental, en un solar de més de cinc mil metres quadrats, amb façana a tres carrers, a l’avinguda del Vallès, 742 del polígon industrial de Can Petit. Les obres van començar fa 6 mesos i la previsió és que finalitzin el tercer trimestre de 2018. El projecte compta amb una inversió global de 3,3 milions d’euros.

L’acte d’aquest matí ha comptat amb la presència de Jordi Viñas, director general d’Obres i Expansió d’Àltima, i de Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d’Àltima, que han guiat un recorregut pel recinte del nou tanatori, que ja ha superat la fase de cimentació, sanejament i estructura. Segons Jordi Viñas “les obres estan seguint el curs previst i actualment s’estan duent a terme les tasques d’obres menors i instal·lacions, amb l’objectiu que l’equipament es pugui posar en marxa durant el proper mes de setembre”. El nou tanatori permetrà que qualsevol ciutadà –amb assegurança de defunció o no- pugui comptar amb una nova opció a la ciutat, de qualitat, professional i amb una experiència de més de 300 anys al sector. Per a Josep Ventura “amb aquest nou centre funerari, Terrassa guanya un nou servei en una zona molt ben comunicada tant amb la ciutat com amb altres municipis propers, com Matadepera”.

L’arribada d’Àltima a Terrassa afavoreix la competència a la ciutat, on ha existit un monopoli municipal durant 40 anys. Actualment, i fins a l’obertura del tanatori, la companyia ja opera al territori a través d’una oficina d’atenció a les famílies situada a la Rambla Egara (núm 102, Esc. D Local), per a totes aquelles persones que vulguin dur a terme un servei funerari o informació sobre pressupostos i serveis de la companyia. Àltima du a terme el seu primer projecte funerari a Terrassa en associació amb Funerària Montserrat Truyols, de fort arrelament a la zona.

Un equipament funerari ben comunicat, modern i sostenible

El nou tanatori de Terrassa que Àltima està construint a Can Petit es troba sobre un solar de més de 5.000 metres quadrats, dels quals se n’edificaran 1.380, tots en planta baixa. Es tracta d’un centre de grans dimensions, amb espais amplis exteriors i lluminosos, amb l’objectiu de facilitar l’accés i la mobilitat de tots els usuaris.

La particularitat d’aquest nou centre, obra del prestigiós estudi Batlle&Roig Arquitectes, és que cadascuna de les tres sales de vetlla que acollirà tindran un accés totalment independent, el que garantirà la màxima intimitat i privacitat de les famílies. Cada sala tindrà unes dimensions de 123 metres quadrats i comptarà amb vestíbul propi, sala per a la família amb guarda-roba i bany i una dependència destinada al túmul, a més d’accés a un jardí exterior privat. El tanatori disposarà també d’un oratori de 250 metres quadrats, amb capacitat per a 140 persones assegudes i preparat per acollir cerimònies laiques o religioses.

Així mateix, el centre tindrà una zona de recepció àmplia, des d’on s’accedirà a l’oratori, a les oficines de tramitació i atenció personalitzada a les famílies, a l’exposició de flors i a la zona de vending (aquest darrer espai també connectarà directament amb l’exterior). L’accés al centre i a les tres sales de vetlla es farà a través d’un únic porxo d’accés, que connectarà amb un aparcament exterior enjardinat i arbrat amb 113 places d’estacionament gratuïtes.

El tanatori contempla també una zona d’ús privat per al personal intern del centre, on es trobarà una sala de tanatopràxia i també un espai específic per als ritus musulmans, així com altres instal·lacions tècniques.

El nou projecte funerari de Terrassa té en compte criteris de construcció respectuosos amb el medi ambient i l’estalvi energètic, en línia amb la filosofia d’Àltima i de l’estudi d’arquitectura que l’ha concebut, Batlle&Roig. A nivell de fabricació, s’estan emprant solucions constructives de proximitat, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la petjada de carboni; també es prioritza l’ús de materials reciclats o amb certificació de productor d’origen, així com d’elements estructurals de recobriment i revestiment prefabricats, per tal d’emprar menys energia en la fabricació i menys generació de residus de construcció. El projecte inclou també elements de màxima eficiència energètica a través de sistemes de climatització amb recuperació de calor i il·luminació de baix consum tipus LED a totes les estances, amb temporització d’ús, sempre prioritzant l’ús de llum natural. Finalment, les zones verdes incorporaran espècies vegetals autòctones, amb unes necessitats de reg baixes.