Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Granollers – Serveis Funeraris Cabré Junqueras, la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers i l’Associació Art Solidari, van renovar el conveni de col·laboració l’any 2020, i tenen intenció de seguir col·laborant durant el 2021, per tal de desenvolupar activitats de musicoteràpia a les Unitats de Cures Pal·liatives i de Cures Intensives de l’Hospital General de Granollers amb la voluntat de millorar la qualitat assistencial.

Les activitats de musicoteràpia estan dirigides per musicoterapeutes professionals d’Art Solidari i les accions estan adreçades a pacients i familiars, que són seleccionats per l’equip i sotmesos a protocols d’avaluació.

Cabré Junqueras presta els seus serveis a Granollers i a la comarca del Vallès Oriental i manté una estreta col·laboració professional amb l’Hospital General de Granollers. Enguany, Cabré Junqueras continua finançat l’activitat de la musicoteràpia dins de l’hospital que va començar l’any 2019. Una activitat que a causa de la pandèmia s’ha hagut de reinventar per poder arribar als pacients de l’hospital i els residents del Centre Geriàtric, en formats que garanteixen les mesures preventives i de seguretat per a pacients i músics.

Tanatori de Cabré Juqueras a Mataró

Durant el primer trimestre del 2020 l’activitat dels musicoterapeutes va ser la mateixa que ja s’estava produint en anys anteriors, però la realitat de la pandèmia va fer que aquests serveis de música en directe quedessin substituïts per l’edició d’enregistraments de temes musicals en vídeo, prop d’una cinquantena de vídeos amb participació de 12 músics,  per els residents del Centre Geriàtric. L’equip assistencial va poder fer sessions en grupets reduïts durant l’estricte confinament dels primers mesos. Actualment Art solidari està treballant en l’estudi de les mesures de prevenció que cal adoptar per poder tornar a la pràctica de la música en directe, i també en l’elaboració de nou material d’enregistrament”, explica Mateu Aregay, president d’Art Solidari, entitat que s’encarrega de la musicoteràpia a l’hospital.

El Dr. Rafael Lledó, director general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, valora positivament la col·laboració de les tres entitats i afirma que “la música contribueix a què el pas dels pacients i els seus familiars per l’hospital sigui molt més agradable i contribueix a un millor benestar de les persones en el seu procés assistencial”.

 “Amb aquesta col·laboració volem tornar a mostrar el nostre compromís amb la ciutat i la comarca millorant la qualitat assistencial de la població del Vallès Oriental en el marc de les aportacions per responsabilitat de l’empresa. I aquest any, més que mai, en la situació tan complicada com la que estem vivint és important poder contribuir per fer arribar als pacients la música amb tots els beneficis que els hi comporta“,  conclou Josep Maria Mons, gerent de Cabré Junqueras.

El projecte de Musicoteràpia a l’Hospital General de Granollers

El projecte de musicoteràpia es va iniciar a l’hospital l’any 2018 a la Unitat de Cures Pal·liatives realitzant sessions adreçades a pacients i familiars,  impartides per un  Musicoterapeuta professional, amb objectius terapèutics consensuats I coordinats amb l’equip assistencial interdisciplinari,  orientades a la millora del benestar físic, psíquic, i a la preparació al dol.

Posteriorment es va implantar a la Unitat de Cures Intensives amb l’objectiu principal de reduir l’estrès, procurant un entorn més favorable i familiar, una visió positiva i una connexió del pacient amb la seva realitat sonora. Les sessions es configuren dins l’entorn assistencial de la unitat planificant la derivació dels pacients susceptibles de rebre les sessions de Musicoteràpia. L’acció musical es decideix en funció de l’estat físic i emocional dels pacients i de les seves possibilitats de participació i preferències, no de les preferències del musicoterapeuta. La història sonora del pacient pot ser el punt de partida de l’ acció musical basada en la improvisació terapèutica podent-se donar objectius tant de relaxació com d’estimulació. El musicoterapeuta centra tots els seus coneixements musicals i de suport terapèutic a la millora del benestar del pacient i no de la seva projecció artística.

A mitjans del 2019 es va implementar una prova pilot a l’UCI de l’hospital oferint un cop per setmana als pacients i familiars la possibilitat de gaudir d’una sessió de Musicoteràpia, fet que va donar resultats favorables tant en els pacients com en el personal assistencial.

Més sobre Art Solidari

Art Solidari és una associació sense ànim de lucre, fundada a Barcelona l’any 2000, i a partir de 2017 amb seu a Llinars del Vallès que té com a missió donar suport a les persones amb situació de fragilitat per motius de salut o de context social i econòmic, a partir de l’expressió artística. Tot promovent i difonent la musicoteràpia (les arts en general) a diferents àmbits d’atenció sanitària, de benestar social i d’integració i la formació, facilitant espais de realització de pràctiques dels diferents màsters de musicoteràpia.

Més sobre Cabré Junqueras

Cabré Junqueras és una empresa mataronina fundada a l’any 1902. Actualment, l’empresa amb seu a Mataró, gestiona cementiris i serveis funeraris de més de 50 municipis de Catalunya amb especial incidència al Maresme i Vallès Oriental. Cabré Junqueras ofereix en tot moment un servei global de qualitat avalat pels estàndards marcats a les normes ISO. Donar un servei proper, humà, amb vocació d’acompanyament i disponibilitat absoluta són els trets diferenciadors de Cabré Junqueras.