Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Castellar del Vallès (Barcelona) – El Cementiri de Castellar del Vallès ha posat en marxa un espai en record a les pèrdues gestacionals o perinatals. Aquest memorial permetrà que les famílies que pateixen aquest tipus de dol puguin comptar amb un punt físic de referència on retre homenatge al fill o la filla perduts i, d’aquesta manera, donar resposta a la necessitat emocional que es manifesta en aquests casos. GIC de Nomber, l’empresa concessionària del Cementiri de Castellar del Vallès, del grup Àltima, conjuntament amb l’associació Anhel i l’ajuntament del municipi, han estat els encarregats d’impulsar el nou espai, que serà el segon d’aquest tipus a la comarca, després del posat en marxa fa un any al Cementiri de Sant Cugat del Vallès.

El memorial per al dol gestacional i perinatal es troba ubicat a la petita rotonda d’accés a la part nova del cementiri municipal. Està conformat per un gran espai ovalat i delimitat, protagonitzat per una gran olivera, un arbre mil·lenari i molt venerat a la cultura mediterrània, símbol de la pau, la força i l’esperança. Al costat de l’olivera, i a mode d’estela funerària, s’hi ha incorporat la inscripció: «A tu i a tots els bebès que ens vau deixar abans d’hora». Al voltant d’aquest conjunt, les famílies que ho desitgin podran deixar-hi, en record del fill o filla perdut, petites estrelles elaborades artesanalment a base d’àrids, que permetran l’opció d’incorporar-hi les cendres del nadó i de gravar-ne el nom.

És el segon memorial d’aquest tipus posat en marxa al Vallès, amb l’objectiu d’oferir un referent físic on recordar el fill o la filla perduts durant l’embaràs o els primers dies de vida

Segons explica Joan Creus, tinent d’alcalde de l’Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones“aquesta és un servei que s’ha promogut de la mà de l’associació de famílies Anhel i que ens va arribar a proposta d’una de les confundadores de l’entitat, la castellarenca Judit Torredeflo Bousquet”. I afegeix: “L’objectiu és acompanyar emocionalment les persones que pateixen aquest tipus de dol i, per això, s’ha posat a disposició un espai al cementiri municipal  dedicat específicament al record dels nadons que ens han deixat”.

El nou espai, impulsat per l’associació Anhel, ha estat projectat per l’empresa GIC de Nomber –del grup Àltima-, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellar del Vallès

Segons Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, aquest memorial al Cementiri de Castellar “és el segon posat en marxa a la comarca, fet que demostra la voluntat de poder donar resposta a la necessitat de moltes famílies que, malauradament, passen per un moment tan complicat com la pèrdua gestacional o perinatal. Espais com aquest, que permeten un punt físic i de referència d’aquesta pèrdua, són necessaris per poder ajudar aquestes persones a superar el dol”.

La iniciativa d’aquest memorial prové de l’associació Anhel, que acompanya les famílies que han patit la pèrdua d’un fill en el moment de néixer o durant la gestació. Guida Rubio, presidenta d’aquesta associació, considera que “hem de normalitzar aquest dol. Tenir espais com aquest, que tenen la finalitat de fer visible aquest tipus de pèrdues, considerades encara molt tabú a la nostra societat, són de gran ajuda per a les famílies, sobretot a nivell emocional, ja que els permet tenir un lloc on poder recordar i homenatjar el seu fill o filla”.