Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

El Cementiri General de Reus, gestionat pels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, participa en els actes que organitza l’Associació Europea de Cementiris Significatius, de la qual en forma part. A partir d’aquest divendres, 31 de maig, el Cementiri acull una exposició dedicada al Mausoleu del General Prim, que explica amb detalls alguns dels secrets amagats al sarcòfeg i en la figura jacent del General reusenc.

Es tracta d’una mostra inspirada en l’estudi de M. Carme Bigorra i M. Josep Salvadó «El Mausoleu del General Prim. Una lliçó històrica», amb fotografies de Ferran Estivill. Aquest treball ajuda a reconèixer i interpretar la riquesa històrica i artística del mausoleu. A través de les imatges que es podran consultar en aquest espai, es van desglossant fets significatius de la seva vida i de la seva obra, reflectits en el vessant històricosimbòlic representat en aquest elements patrimonial, considerat Bé Cultural d’Interès Nacional. Cal destacar que, aquest monument ubicat al Cementiri General de Reus ha esdevingut un exemplar únic dins l’art funerari de l’època.

El sarcòfag de Prim és una obra de Plácido Zuloaga realitzada entre 1874 i 1875, de factura neoclàssica. És damasquinat, tècnica artesanal original de Damasc, que consisteix en realitzar dibuixos mitjantçant la inscrustació per incisió de fils o làmines de plata, en una superfície, en aquest cas, de ferro. Pesa 1.800 quilos i fou començat a Èibar i acabat a Saint-Jean-de-Luz. Plàcido Zuloaga és el gran representant del damasquinat del segle XIX. La figura jacent de Joan Prim –així com totes les parts esculpides del sarcòfag- és obra de l’escultor francès Émile Hébert.