Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Ripoll (Girona) – Les pèrdues gestacionals o perinatals compten des d’avui amb un espai especial al Cementiri de Ripoll. Aquest nou lloc permet que les famílies que passen per aquesta pèrdua puguin tenir un punt de referència físic on recordar i retre homenatge al fill difunt, a la vegada que es dóna resposta a una necessitat emocional provocada pel dol d’aquesta mort. GIC de Nomber, l’empresa concessionària del Cementiri de Ripoll, del grup Àltima, conjuntament amb l’ajuntament de la ciutat, han estat els creadors d’aquest memorial, el primer d’aquest tipus al Ripollès.

Ahir a la tarda se’n va fer la presentació oficial, en un acte breu i reduït, tenint en compte les restriccions actuals, que va comptar amb la presència de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el regidor de Salut, Benestar Social i Gent Gran, Joan Maria Roig, i els representants de l’àrea de Cementiris d’Àltima, Joan Ventura i Lluís Brustenga, així com el responsable d’Àltima al Ripollès, Juan Catalán.

Es tracta del primer memorial del Ripollès en record als fills perduts durant l’embaràs o els primers dies de vida

Ubicat al centre del Cementiri de Ripoll –al final de la Via A-, en un punt recollit i íntim del recinte, el nou espai per al dol gestacional i perinatal consta d’una parcel·la al centre de la qual s’hi troba, a mode d’estela funerària, una llosa amb la inscripció: “En memòria dels nens i nenes que, sense arribar a néixer, han deixat la seva empremta, i en suport als que conviuen amb els seu record”. La llosa, cedida pel Museu de Ripoll, formava part d’una estructura funerària anterior al segle XII, procedent del cementiri parroquial situat a l’actual plaça del Monestir de Santa Maria de Ripoll.

Al voltant d’aquest element, les famílies que ho desitgin, podran deixar-hi, a mode d’ofrena i en record al fill difunt, unes petites estrelles de colors –verd, vermell o groc-, elaborades artesanalment amb àrids. Aquestes permetran l’opció d’incorporar-hi les cendres del nadó i inscriure-hi el nom. Tal i com ha afirmat l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, “el dol perinatal era un dol ocult i amb aquest espai el volem reconèixer i ajudar a transitar. Aquest és un lloc necessari, íntim, tranquil i acollidor dedicat als nadons i a les seves famílies, un espai de record on convidem les famílies a venir sempre que vulguin, i on puguin recordar els seus fills i filles que han marxat abans d’hora“.

L’espai permet gravar els noms dels nadons en unes estrelles de pedra, elaborades artesanalment, a les quals s’hi poden incorporar també les cendres

Per a Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, amb aquest memorial al Cementiri de Ripoll “volem donar resposta a la necessitat emocional de moltes famílies que passen, malauradament, per un procés de pèrdua gestacional o perinatal. És un dol considerat molt tabú a la nostra societat, per això, creiem que espais com aquest poden contribuir a normalitzar-lo i a fer-lo més visible, ja que permeten tenir un punt de referència físic on poder recordar el fill que ja no hi és”.