Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Reus – El Cementiri General de Reus ha estat reconegut Millor Cementiri de l’Estat al Concurs Cementerios de España 2023 que organitza el grup empresarial i de serveis funeraris Funespaña i la revista Adiós cultural. El recinte funerari de Reus, que també optava a dos reconeixements més, ha obtingut el segon lloc en l’apartat Millor Monument Funerari per l’espai de fosses històriques i un tercer lloc a la categoria de Millor Activitat Pública amb l’activitat Retrobaments, la proposta poètico-musical realitzada el passat 28 de setembre. El Cementiri General de Reus, que ja havia estat guardonat en diverses categories en convocatòries anteriors, és el primer cop que obté el guardó en la categoria general a Millor Cementiri, i un triple reconeixement.  

La regidora responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, ha manifestat que “aquest premi és un reconeixement a la forma de treballar i a totes les persones que hi ha darrere dels nostres serveis funeraris. Un reconeixement a la feina feta les darreres dècades que ha representat un esforç important per potenciar la riquesa històrica, artística i cultural del Cementiri General de Reus i una tasca de divulgació molt activa a través de la programació permanent de tot tipus d’activitats, com ara exposicions, concerts o visites i altres tipus d’activitats per donar-lo a conèixer”. Flores també ha fet valdre que un element patrimonial “amb tanta implicació emocional per a la nostra ciutat com és la fossa històrica hagi estat reconegut”.

El jurat dels premis reconeix l’interès històric, social, mediambiental, artístic i patrimonial dels cementiris, com a espais implicats en la vida de les seves localitats i dels seus ciutadans sobre el patrimoni que conserven, a més de fomentar aquests espais com un recurs turístic més dels municipis als quals pertanyen.  

L’acte de lliurament dels premis es portarà a terme en un acte institucional i sectorial al Real Casino de Madrid el pròxim 15 de febrer.

Des de la primera edició del concurs, el 2014, el Concurso de Cementerios de España s’ha convertit en un dels esdeveniments culturals més importants del sector funerari i en un referent per als ajuntaments que porten anys prioritzant la cura dels seus cementiris i promovent-los com a espais integrats a la ciutat que mereixen ser visitats.

Premiats 2023

Millor cementiri

  1. Cementeri General de Reus
  2. Cementeri de Monturque a Còrdova
  3. Cementeri Municipal de Ciriego a Santander

Millor monument

  1. Cementiri de San José de Cabra a Córdova
  2. Cementiri General de Reus
  3. Cementiri Evangelista Inglés de Linares en Jaén

Millor activitat pública

  1. Cementerio inglés de Málaga.
  2. Cementerio Municipal El Borge a Málaga.
  3. Cementerio General de Reus

Mejor iniciativa mediambiental

  • Cementiri Les Pruelles a Sitges