Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)
Arbre familiar_Arbol familiar

Roques blanques: arbre familiar

El Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques ha estat escollit finalista dels V Premios Corresponsables, impulsats per la Fundación Corresponsables, que guardona els projectes més innovadors i sostenibles en l’àmbit de la responsabilitat social empresarial (RSE) a Espanya i Amèrica Llatina, en tot tipus d’organitzacions.

Per a Joan Ventura, director de Cementiris del grup Àltima, l’empresa funerària que gestiona Roques Blanques, “aquest premi és un reconeixement a la filosofia de gestió d’aquest cementiri, que des dels seus inicis ha apostat per la protecció de l’entorn natural i privilegiat on s’ubica, a Collserola. Ser finalistes als Premios Corresponsables ens anima a seguir treballant en aquest sentit”. Entre les múltiples iniciatives de Roques Blanques en l’àmbit mediambiental, es troben opcions ecològiques de sepultura enmig del bosc, que fomenten la plantació d’arbres i la gestió responsable de les cendres, així com la participació en projectes de protecció de la flora i la fauna autòctones, en col·laboració amb el Patronat de Collserola i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Aquest compromís de Roques Blanques se certifica, a més, a través del registre mediambiental EMAS (EcoManagement and Audit Scheme o Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Ambientals), amb què el cementiri compta des de 2008.

Roques Blanques, un  cementiri responsable

Per la seva perfecta integració en la natura, Roques Blanques és considerat un dels millors exemples de “cementiri parc” al nostre país. Situat a l’extrem oest de la serra de Collserola, al Papiol (Barcelona), i amb una extensió de 50 hectàrees, el cementiri s’integra perfectament en el territori i el seu disseny respecta en tot moment l’orografia del terreny, sense presentar cap construcció elevada, carrers de nínxols o murs que el delimitin.

RoquesBlanques (2)

Propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat i gestionat pel grup funerari Àltima, Roques Blanques s’ha caracteritzat des dels seus orígens per una política de gestió mediambiental molt compromesa amb el seu patrimoni natural. En aquest sentit, ha dut a terme dues iniciatives pioneres a l’Estat, com el Bosc de la calma i l’Arbre familiar, per donar resposta a la creixent demanda d’incineració. Es tracta d’alternatives d’inhumació de cendres que permeten plantar un arbre autòcton de Collserola –alzina, alzina surera o pi- i enterrar al costat fins a cinc urnes cineràries biodegradables. Aquesta iniciativa ha afavorit a més la reforestació d’una zona del bosc de Collserola que es va cremar fa anys. Des de la seva posada en marxa, ja s’han plantat més de 900 arbres.
Roques Blanques compta també amb el Jardí i la font del repòs, un espai d’estil zen que permet, d’una banda, escampar les cendres de forma controlada i reciclar l’urna no ecològica, evitant-ne així l’abandonament en espais naturals; o bé, d’altra banda, que les cendres es dilueixin amb l’urna biodegradable en una font.

A banda d’aquestes opcions ecològiques de sepultura, Roques Blanques du a terme diverses iniciatives que fomenten la flora i la fauna amenaçades al Parc de Collserola -com ara el ratpenat, els amfibis, l’eriçó fosc o l’esquirol comú-; l’estalvi de recursos energètics -reducció del consum d’aigua i paper-, la prevenció de la contaminació –mitjançant l’ús de vehicles elèctrics-; i la reducció dels impactes mediambientals -reciclatge de residus, control de les emissions atmosfèriques dels forns, potenciació de l’ús de fusta de tala controlada per a taüts-. Roques Blanques recomana també als visitants del cementiri l’ús de flors naturals que poden reciclar-se com a adob.

La candidatura del cementiri de Roques Blanques als Premios Corresponsables ha estat valorada per un jurat expert en RSE d’un total de 345 iniciatives de més deu països hispanoamericans. En total, s’han reconegut deu projectes guanyadors i 50 més han estat finalistes, principalment de països com Espanya, Argentina, Bolívia, Nicaragua, Equador, Colòmbia, Mèxic, Veneçuela, Perú i Xile. Més de 300 persones van presenciar la cerimònia d’entrega de la cinquena edició d’aquests premis, que es va celebrar al CaixaForum de Madrid el passat 23 de setembre. L’acte es va emetre per streaming a diversos països d’Amèrica Llatina.