Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Vista de la sala de l’Ateneu de la Fundació Iluro amb la carrossa fúnebre de principis del segle passat en segon terme

Mataró, 16 de novembre de 2018

Cabré Junqueras ha organitzat l’exposició ‘Serveis Funeraris. Més de 100 anys’, que es podrà veure a l’Ateneu de la Fundació Iluro (La Riera 92) fins el proper 16 de desembre, amb l’objectiu d’explicar com ha evolucionat la història dels serveis funeraris al llarg de l’últim segle a la ciutat. La mostra ofereix un repàs a la història de la ciutat des de la perspectiva d’un servei molt utilitzat però alhora molt desconegut.

L’Ateneu de la Fundació Iluro acull fins el 16 de desembre l’exposició ‘Serveis Funeraris. Més de 100 anys’. Un espai per entendre l’evolució dels serveis funeraris a la ciutat de Mataró al llarg de l’últim segle.

El Sr. Josep Maria Cabré, President del Consell d’Administració de Cabré Junqueras, durant la presentació de l’exposició

Es tracta d’un recorregut cronològic per entendre de quina manera s’han anat transformant i actualitzant els diferents moments que ens acompanyen durant el procés de la defunció d’un ésser estimat.

El visitant podrà conèixer de primera mà com han canviat les esqueles i els recordatoris; descobrir els documents on es registraven les defuncions al segle XIX; veure com eren els primers cotxes fúnebres de la història; observar com es feien les vetlles antigament en domicilis particulars o escoltar les peces de música fúnebre més famoses de la història.

 La mostra inclou elements únics que han estat cedits per l’ocasió com una carrossa fúnebre de principis del segle XX, una màscara mortuòria i la recreació de les vetlles a domicilis particulars, entre d’altres.

L’exposició inclou peces úniques cedides per l’ocasió com una autèntica carrossa fúnebre de principis de segle, un vestit de palafrener original o una màscara mortuòria. I també material del fons documental de Cabré Junqueras que mai abans s’havia exposat al públic.

Un dels àmbits de l’exposició, dedicat a la comunicació de les defuncions

“Hem dissenyat una exposició única, singular i molt diferent a l’habitual amb la voluntat d’apropar al públic un tema llunyà com són els serveis funeraris. Volem acostar als ciutadans un món poc conegut però que forma part de la vida a través d’una mirada històrica amb peces seleccionades que permetran als visitants descobrir com ha evolucionat el sector en l’últim segle”, afirma Josep Maria Cabré, President del Consell d’Administració de Cabré Junqueras.

Recreació d’una vetlla a una casa particulars

Emmarcades en l’exposició, se celebraran xerrades i tallers conduïts per diferents professionals amb l’objectiu que els visitants puguin ampliar els seus coneixements en diferents temàtiques com ara la història dels rituals funeraris, el procés de dol i l’evolució de la música fúnebre en el temps:

Història evolutiva dels rituals funeraris.
Dijous, 22 de novembre a les 19h

El què i el perquè del procés de dol.
Dijous 29 de novembre a les 19h

La música fúnebre en el temps.
Dimarts 4 de desembre a les 19h

Grups de suport al dol.
Dimarts 11 de desembre a les 19h

L’exposició compta amb material del fons Cabré Junqueras; cessions del Museu Arxiu Santa Maria; cessions de Fundació Iluro; cessions de l’Arxiu Comarcal del Maresme i de Cementiris de Barcelona. I amb el suport de Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, Te de Tertúlia i Nessun Dorma.

‘Serveis Funeraris. Més de 100 anys’ es pot visitar a l’Ateneu de la Fundació Iluro de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30h i diumenges i festius d’11.30 a 13.30 i de 18.30 a 20.30h (dilluns – laborables i festius – tancat).

Més sobre Cabré Junqueras:

Cabré Junqueras és una empresa mataronina fundada a l’any 1902. Actualment, l’empresa amb seu a Mataró, gestiona cementiris i serveis funeraris de més de 50 municipis de Catalunya amb especial incidència al Maresme i Vallès Oriental. Cabré Junqueras ofereix en tot moment un servei global de qualitat avalat pels estàndards marcats a les normes ISO. Donar un servei proper, humà, amb vocació d’acompanyament i disponibilitat absoluta són els trets diferenciadors de Cabré Junqueras.

Visita Virtual