Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Badalona – En el context de Tots Sants, PFB Serveis Funeraris ha posat de relleu la capacitat d’adaptació de la companyia com a element fonamental per donar resposta a les famílies en temps de Covid-19. D’aquesta manera, la funerària ha pogut fer front a l’important augment de defuncions registrades en aquests darrers mesos des dels sis tanatoris que gestiona a les comarques del Barcelonès, Maresme i Baix Llobregat.

L’empresa garanteix uns espais segurs als usuaris amb l’adopció de mesures preventives a tots els tanatoris i cementiris

Segons afirma Ana Gassió, directora general de PFB Serveis Funeraris, “la resiliència empresarial ha estat clau a l’hora d’encarar aquesta situació tan excepcional i inesperada provocada per la pandèmia”. En aquest sentit, la companyia ha adoptat des del primer moment tots els protocols de contenció necessaris per minimitzar els riscos de contagi entre les famílies i el personal a tots els centres, a més de “garantir que els nostres equipaments siguin llocs segurs per a tothom, on poder-hi realitzar vetlles i cerimònies complint amb totes les mesures higienicosanitàries.

Per això, des de l’inici de la pandèmia hem incrementat la freqüència de neteja, hem marcat circuits d’accés i sortida i controlem en tot moment l’aforament màxim permès”. Les mesures s’han intensificat especialment per Tots Sants i als cementiris, on es recorda la importància que tots els visitants facin ús de mascareta, respectin la distància mínima i es rentin sovint les mans, a més de ser grups màxim de sis persones i limitar el temps d’estada al recinte.

El desenvolupament de nous serveis ajustats a les circumstàncies, com l’entrega de cendres a domicili, les cerimònies en streaming o el suport telefònic al dol, clau durant la pandèmia

A més d’adaptar-se als nous protocols, la pandèmia també ha comportat la creació i adaptació d’altres serveis a PFB Serveis Funeraris, que han estat molt ben rebuts per part de les famílies. És el cas del lliurement de cendres a domicili, un servei pioner posat en marxa durant el confinament, que facilitava que els usuaris poguessin rebre a casa l’urna cinerària davant la impossibilitat de poder-se desplaçar, o l’opció de fer cerimònies en streaming personalitzades per a tothom qui ho requereixi, emeses des de l’oratori del Tanatori de Badalona. “Som un servei essencial i per això hem de donar noves opcions, adaptades al context actual, perquè les famílies puguin seguir acompanyant el difunt fins a l’últim moment i puguin elaborar el dol posterior”, considera Ana Gassió.

Des de gener, la funerària ha registrat un augment del 32 % dels serveis funeraris i de més d’un 37 % de les incineracions, a causa de la Covid-19

Suport emocional ‘extra’

El difícil context provocat per la pandèmia de coronavirus ha afectat molt especialment els serveis funeraris però, sobretot, les persones que en aquests mesos han patit la defunció d’un ésser estimat i que no l’han pogut acomiadar com desitjaven arran de les restriccions. Segons Gassió, “la nostra missió és prestar tot el suport necessari a les famílies per ajudar-los el millor possible en el procés de dol, encara més si possible en aquests temps tan complexos que estem travessant“. D’aquí que PFB hagi reforçat i ampliat el servei d’atenció telefònica durant la pandèmia, gratuït i personalitzat per a totes les famílies. Tal i com apunta Míriam Vázquez, psicòloga de PFB especialista en dol, aquest servei és especialment útil per a aquelles persones que per les circumstàncies actuals no poden sortir de casa, ja que els ajuda a canalitzar les emocions: “L’única manera de poder sanar el dol és experimentant-lo i expressant tots els sentiments que sorgeixen: tristesa, ira, culpabilitat, vergonya, enyorança… Si ens expressem, comencem a sanar”.

Augment del nombre de serveis funeraris i incineracions

La pandèmia de coronavirus ha estat la causa de l’augment del nombre de serveis funeraris i incineracions aquest 2020 a PFB. En el primer cas, la xifra de serveis funeraris d’aquest any s’ha incrementat un 32 % respecte l’any 2019, arribant al pic més alt durant el mes d’abril, quan gairebé es va triplicar el nombre de serveis en comparació al mes anterior. Així mateix, la cremació ha crescut més d’un 37 %, i més del 61 % dels serveis fets per PFB han optat per aquesta opció. Pel que fa a defuncions per Covid-19 o possible Covid-19, més del 26 % dels serveis de l’empresa han estat per aquesta causa.

Minut de silenci en memòria dels difunts durant la pandèmia

Avui a les 9 hores, el personal dels diversos centres de PFB ha celebrat un minut de silenci en record de les víctimes durant la pandèmia i els seus familiars. Amb aquest acte simbòlic, impulsat per la Patronal Nacional de Serveis Funeraris (PANASEF), s’ha volgut mostrar el compromís del sector funerari en l’acompanyament de les famílies durant el procés de dol i, a la vegada, fer un reconeixement a la tasca professional dels funeraris, en tant que part de la cadena sanitària.

Cerimònies en streaming amb motiu del Dia dels Difunts

PFB Serveis Funeraris ha organitzat dues cerimònies virtuals en record dels difunts, per facilitar que totes les famílies que ho desitgin puguin commemorar aquesta data des de casa. D’una banda, una missa el proper 2 de novembre, a les 18.30 hores, i, de l’altra, un homenatge pòstum (obert a totes les confessions), el dimarts 3 de novembre, a les 20 hores. Podran seguir-se des de les pàgines web de pfb-serveisfuneraris.com i tanatoribadalona.com.