Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)
Jordi Palou i Anna Gassió durant la signatura de la col·laboració

Sant Adrià de Besòs (Barcelona) – Tanatori del Litoral ha renovat l’acord de col·laboració que manté amb la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU per donar suport, un any més, al projecte Vitamina, lideratge ètic i transformació social, un programa de formació experiencial que empodera directament els adolescents en risc d’exclusió social del barri de Sant Joan Baptista de Sant Adrià de Besòs.

Tal com explica Xavi Prats, responsable de Tanatori del Litoral, “som conscients de la importància de col·laborar amb les entitats que treballen a la ciutat i que coneixen a fons el territori, per poder contribuir a donar una resposta real a les necessitats de les persones i als reptes que ens depara la societat”. La participació de Tanatori del Litoral en projectes com el Vitamina, “neix de la voluntat per reforçar el nostre compromís amb la ciutadania, en línia amb la vocació que tenim d’acompanyar i donar suport a les persones en un dels moments més complexos de la vida”, afegeix Prats.

El suport de Tanatori del Litoral representa un impuls econòmic per al projecte Vitamina al llarg de 2022. A més, l’acord també involucra el centre en diverses accions que es duran a terme durant aquest curs. Des de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU remarquen que “la sinergia entre les dues entitats permet seguir sumant dedicació i recursos per fer possible l’assoliment de diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU”. En concret, a través d’aquest acord, el programa pot donar compliment als ODS relatius a la Reducció de les desigualtats (10), les Ciutats i comunitats sostenibles (11), les Societats pacífiques i justes (16) i les Aliances per assolir els ODS (17). El Vitamina representa en tot moment un model de lideratge ètic i de la cura (Ethical & Care Leadership) per als joves, les famílies i llurs entorns, amb el propòsit de contribuir a unes societats més cohesionades, justes i inclusives.

Sobre el programa Vitamina

El Programa Vitamina, impulsat per Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, és una formació experiencial en habilitats socials i emocionals dirigida a adolescents d’entre 13 i 17 anys. Durant 4 anys, es treballen de forma anual 12 capacitats diferents de lideratge ètic d’acord amb els valors escollits. Basant-se en la metodologia del Training Group (T-Group) o grup d’entrenament, es facilita el procés grupal a través de tècniques i activitats especialment pensades per a aconseguir els objectius marcats. Cada setmana es realitza una hora i mitja de sessió per a tot el grup i, a més, al llarg del curs, es fan sessions d’expert, sortides d’impacte i el VITAcampus d’estiu de 5 dies. I seguint la visió sistèmica, també es duen a terme sessions mensuals amb els familiars de les i els joves del Programa Vitamina.

El Programa Vitamina ja compta amb 7 anys de treball amb joves del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs i s’ha anat irradiant a altres barris amb risc d’exclusió social d’aquest municipi i altres ciutats com Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona o Cambrils. Al llarg de tots aquests anys de treball, el programa ha empoderat uns 213 joves i llurs famílies per ser motors de transformació social i llavors de pacificació d’entorns conflictius que pateixen greus situacions de desigualtat i injustícia social. Gràcies al suport d’entitats com Tanatori del Litoral, la tasca del Programa Vitamina es pot fer realitat any rere any i arribar cada cop a més joves.

Sobre la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU

La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU va néixer a Barcelona l’any 2002 amb la missió d’empoderar persones per a pacificar entorns i el Programa Vitamina ha esdevingut una eina clau per aconseguir aquesta missió de superació de conflictes i pacificació de societats.

El Postgrau en Cultura de la Pau, Cohesió social i Diàleg Intercultural: Aplicacions pràctiques, que porta a terme la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, és la branca teòrica de l’entitat per a empoderar persones en el treball de la pau.

El Programa Vitamina, així com la formació per professionals Vitamina-T, com l’espai de diàleg i intercanvi Ésser en Pau son els projectes d’acció social directe de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU per a solucionar conflictes des de l’arrel millorant la convivència en les nostres societats.

Sobre Tanatori del Litoral

Tanatori del Litoral es troba a Sant Adrià de Besòs. Posat en marxa l’any 2019, l’equipament funerari disposa de cinc sales de vetlla, un oratori multiconfessional, oficines d’atenció a les famílies i servei d’incineració. El centre, ubicat davant del riu Besòs, disposa de grans zones verdes i obertes, que també acullen un espai per a la inhumació  d’urnes cineràries en columbaris.

En tant que empresa compromesa amb les famílies i l’entorn, Tanatori del Litoral col·labora amb diverses entitats locals i projectes socials a la zona, com el Programa Vitamina, que promou l’empoderament i formació d’adolescents en risc d’exclusió del barri de Sant Joan Baptista, a Sant Adrià.