Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Manuel Cusachs i Corredor, periodista i historiador mataroní, ha escrit “Cementeri dels Caputxins”. La publicació ha estat possible gràcies al mecenatge i la col·laboració de Cementiris Metropolitans CGS, Serveis Funeraris Integrals, i la funerària Cabré Junqueras.

Malgrat que la presentació fou un 25 d’Abril plujós, els mataronins —entre ells l’alcalde Joan Mora i Bosch— no fallaren a la crida, i ompliren la Sala d’Actes de Can Palauet. Manel Salicrú, secretari del Museu Arxiu de Santa Maria, era la persona més idònia per parlar sobre el llibre. L’autor d’Els cementiris de Mataró (1982) insistí en la necessitat de fomentar el coneixement històric dels cementiris, i aprendre a valorar-los com espais de recolliment i serenor.

Cusachs aconsegueix explicar pedagògicament la història gairebé bicentenària del cementiri. La seva inauguració l’any 1817, la breu ocupació dels francesos durant el treni liberal, l’incendi de 1835, la subhasta de 1844, etc.

El fotògraf Ramon Manent i Rodon firma les imatges que il·lustren l’obra.
El llibre incorpora un plànol del Cementiri dels Caputxins, on figura la localització de vint-i-vuit personatges destacats—com ara Josep Puig i Cadafalch i Miquel Biada—, que ajuda a amenitzar encara més la lectura.