Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)
Tanatori del Penedès: Hall de les sales de vetlla

Tanatori del Penedès: Hall de les sales de vetlla

Les noves instal·lacions, ubicades al costat del Cementiri Municipal, compten amb sis sales de vetlla, un oratori multiconfessional, un aparcament propi i oficines d’atenció a les famílies Serveis Funeraris Integrals ha invertit més de 4,2 milions d’euros en el nou equipament, que donarà servei a una població de més de 105.000 habitants

Vilafranca, 5 de juny de 2012.

Aquest matí s’ha inaugurat a Vilafranca el nou tanatori del Penedès, que estarà gestionat per Serveis Funeraris Integrals (SFI). El nou edifici, que s’ubica al costat del Cementiri Municipal i substitueix el tanatori que durant 25 anys ha prestat servei al carrer Oriol, atendrà els ciutadans de Vilafranca i de tota la comarca de l’Alt Penedès. Es tracta d’un equipament modern i funcional de 3.574 m2 que unirà en un mateix edifici tant les oficines d’atenció a les famílies com les dependències pròpies d’un tanatori, el que facilitarà la gestió del procés funerari als ciutadans.

La inauguració del nou Tanatori del Penedès ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, del conseller delegat de SFI, Jordi Viñas, i de l’arquitecte del nou tanatori, Josep Bertran. Durant l’acte oficial, Regull ha manifestat que “les noves instal·lacions funeràries de Vilafranca suposen una important millora per als penedesencs ja que, davant el creixement de la ciutat en els darrers anys, era necessari ampliar el tanatori actual i adequar-lo a les necessitats del segle XXI”. D’altra banda, Jordi Viñas, de SFI, ha afegit que “l’objectiu és oferir un equipament modern, obert i proper a les famílies en uns moments molt difícils, que sigui el més confortable possible i garanteixi la prestació d’un servei totalment adaptat als ciutadans”. L’arquitecte Josep Bertran ha apuntat que “l’edifici s’integra plenament en l’entorn on s’ubica: s’ha orientat a les vinyes del balcó de les Clotes que l’envolten en tot moment, però sense oblidar l’òptima comunicació amb el cementiri, al que té un accés directe, i a la vila”.

Per a la construcció del Tanatori del Penedès, SFI ha invertit més de 4,2 milions d’euros.

Adaptat a les necessitats del segle XXI

El tanatori ocupa una parcel·la de més de 8.900 m2, dels quals s’ha construït un total de 3.574 m2, la majoria distribuïts en una planta baixa d’ús públic i un soterrani per a ús del personal intern. Per a la construcció d’aquestes noves instal·lacions s’han tingut en compte criteris d’accessibilitat i d’ús de llum natural, afavorint un clima acollidor, íntim i personal en totes les dependències per a la màxima comoditat de les famílies.

El tanatori compta amb tres àrees funcionals a la planta baixa. A la primera àrea, se situa la zona d’informació i recepció; un espai de descans per a les famílies amb servei de vending; oficines d’atenció a les famílies per a tràmits relatius al tanatori o al cementiri; dues sales d’exposició de caixes i urnes; i una sala d’exposició de làpides.

La segona àrea és la destinada a les sis sales de vetlla, totes molt àmplies i de dimensions diverses, amb un hall previ, amb la possibilitat d’unificar-ne dues per aconseguir una sala de vetlla més gran.

Totes les sales de vetlla compten amb un pati amb llum natural i estan totalment equipades amb bany, guarda-roba, estança privada per a les famílies i sala per a l’exposició del difunt. La tercera part de la planta baixa del nou equipament funerari del Penedès acull l’oratori multiconfessional amb capacitat pera 180 persones assegudes, on es podran celebrar tant funerals cristians com d’altres religions o laics. Així mateix, el tanatori s’adapta a les necessitats dels musulmans en el moment de la defunció, ja que disposa d’un espai per poder dur a terme el ritual funerari específic d’aquesta religió.

D’altra banda, l’equipament compta amb una planta soterrani on es troben les dependències privades del tanatori, com la sala de tanatopràxia, el magatzem de caixes i l’aparcament per al personal intern.

El tanatori incorpora també un aparcament d’ús exclusiu i gratuït per a les famílies amb 50 places, dues de les quals per a vehicles adaptats.

Un equipament sostenible

En el disseny del nou tanatori de Vilafranca s’han tingut en compte mesures que afavoreixen l’estalvi energètic i la protecció del medi ambient. D’una banda, a l’exterior de l’edifici s’han construït prop de 5.000 m2 de jardí amb vegetació de baixa necessitat hídrica per afavorir l’estalvi d’aigua. En aquest sentit, l’equipament compta amb un dipòsit de 60.000 litres de capacitat per a la recollida d’aigües pluvials per al reg. Per a l’aprofitament de la llum natural s’han construït diverses claraboies i patis a la planta baixa. L’aïllament tèrmic s’ha aconseguit a través de vidres de baixa emissivitat que redueixen les pèrdues de calor des de l’interior.

D’altra banda, l’equipament compta amb l’ISO 14001 de gestió ambiental, a l’igual que la resta de tanatoris i cementiris que gestiona SFI.

Tanatori del Penedès
C/ Vial de les Clotes, 18(al costat del cementiri)
08720 Vilafranca del Penedès