Notícies de l'Associació

Butlletí informatiu de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat)

Vilanova_cement_Altima_ba

Àltima organitza el recorregut guiat i gratuït “L’ànima artística del cementiri” per descobrir la història d’un dels recintes amb més patrimoni artístic del Garraf

El cementiri acull tombes monumentals com el panteó de Víctor Balaguer, que enguany ha quedat finalista del III Concurs de Cementiris d’Espanya, organitzat per la revista ‘Adiós Cultural’

  • Activitat: visita pel cementiri de Vilanova i la Geltrú, guiada i gratuïta, que mostra la història dels diversos personatges il·lustres de la ciutat, com ara els popularment coneguts com a indians o americanos, a través de les tombes i panteons. Moltes d’aquestes sepultures, són veritables obres d’art del modernisme català de finals del segle XIX i primers del XX.
  • Organitza: Àltima
  • Dia i horari:

o Diumenge 30:

Visita “L’ànima artística del cementiri” pel Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú, de 12 a 13.30 hores.

  • Punt de trobada: entrada principal del cementiri.
  • Adreça:

o   Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú: Ctra. de Vilafranca s/n.

  • Preu: la visita és gratuïta. Cal confirmar assistència prèvia al telèfon 669288220.

Les places són limitades i les inscripcions s’acceptaran per odre rigorós de recepció. La data límit d’inscripció és el 24 d’octubre.

Octubre 2016.- En el marc de la festivitat de Tot Sants, Àltima organitza novament la clàssica “Ruta de les ànimes”, un recorregut per la història de Vilanova i la Geltrú a través de les sepultures de diversos personatges cèlebres enterrats al seu cementiri municipal, que acull un dels llegats funeraris del modernisme més rellevants de la comarca. La visita és gratuïta i tindrà lloc el proper diumenge 30 d’octubre a les 12.30 hores, on es coneixerà la vida i obra de personalitats il·lustres com els escriptors Víctor Balaguer i Manuel de Cabanyes, del pintor Joaquim Mir o del polític i empresari Francesc Gumà, entre altres. La ruta pel Cementiri de Vilanova i la Geltrú, inaugurat l’any 1855, descobrirà així mateix veritables obres de l’art funerari d’arquitectes de l’època modernista com Domènech Estapà o Bonaventura Pollés, aquest darrer, autor del panteó de Víctor Balaguer, que enguany ha quedat finalista a l’edició 2016 del Concurs de Cementiris d’Espanya, a la categoria de Millor Monument Arquitectònic.

Les tombes i panteons històrics del cementiri de Vilanova reflecteixen una de les èpoques més importants de la capital del Garraf, la dels indians, també coneguts com a americanos, uns personatges majoritàriament de classe alta que durant la segona meitat del segle XIX van anar a fer fortuna a Amèrica i, de tornada, van fer-se construir sepultures monumentals que demostraven el nivell econòmic assolit al nou continent.

El cementiri de Vilanova forma part de l’Associació Europea de Cementiris Significatius o ASCE (Association of Significant Cemeteries in Europe), que reconeix el preuat patrimoni històric, cultural i artístic d’aquests espais.

Save

Save