El 42% del total de factura d’un servei funerari correspon a impostos, productes i serveis d’altres activitats econòmiques
Josep Maria Mons, president d’Asfuncat: «Cal que el Ministeri d’Hisenda ens escolti i redueixi l’IVA amb el qual grava un servei essencial com el que prestem les empreses funeràries, que actualment és del 21%, un dels més elevats del continent»
Asfuncat representa el 95% dels serveis funeraris del país i agrupa una quarantena d’empreses, tant públiques com privades
Barcelona, 30/10/2023 – La cremació dels difunts s’ha consolidat des de la pandèmia com a opció majoritària a Catalunya: més de la meitat de les famílies ja han incinerat els seus éssers estimats del 2021 ençà, mentre que la xifra no arribava ni a un terç fa 15 anys, segons dades fetes públiques per la patronal funerària catalana, Asfuncat. Els 60 forns crematoris del Principat van incinerar el 2022 un 52,91% dels 70.743 morts, un percentatge que gairebé dobla el 29,25% registrats el 2008, quan 59.485 persones hi van morir. La quarantena de funeràries públiques i privades i de mida diversa que presten un 95% dels serveis al país s’agrupen a Asfuncat, que reclama la reducció de l’iva funerari, del 21%, un dels més elevats d’Europa.
La demarcació de Barcelona, al capdavant
Barcelona és la demarcació on més s’incineren els difunts: quasi sis de cada deu, un 57,71%, el 2022, davant del 33,31% del 2008. En segon lloc, hi ha Girona, amb un 47,32% (el 23,25% el 2008); tot seguit, Tarragona, amb un 41,35% (el 18,47% el 2008), i, a la cua, Lleida, amb un 26,63%, si bé aquest percentatge no hi arribava ni al 10% (era del 9,98%) 15 anys enrere.
Impostos i altres conceptes, el 42% de la factura
El 42% del total de factura d’un servei funerari correspon a impostos, productes i serveis d’altres activitats econòmiques. Les despeses pròpies de l’activitat funerària, per tant, només en sumen poc més de la meitat (el 58%), segons dades de la patronal funerària estatal, Panasef, difoses a Catalunya per Asfuncat.
Quatre de cada deu euros que es destinen a serveis funeraris, doncs, van a parar a conceptes no estrictament funeraris: taxes dels cementiris, cremació, certificats oficials… A més, les famílies solen contractar productes com corones de flors, esqueles a diaris, cerimònies religioses, etc., que són pròpies d´altres sectors econòmics, al desenvolupament de les quals contribueix, així, la despesa funerària de les famílies.
Un IVA reduït per a un servei essencial
El president d’Asfuncat, Josep Maria Mons, ha insistit en la reivindicació del sector d’un iva reduït: «Asfuncat fa anys que treballem –juntament amb la patronal estatal, Panasef– perquè el Ministeri d’Hisenda escolti la nostra reclamació de reduir el tipus d’IVA amb el qual grava el servei essencial que prestem les empreses funeràries, que actualment és del 21%. A la majoria de països de la UE, aquest servei gaudeix d’un tipus impositiu reduït, i fins i tot hi ha estats on s’hi aplica el tipus zero. Aquesta és una informació que tota la societat catalana ha de conèixer; no ens cansarem de denunciar aquesta anomalia fins que aconseguim que es resolgui».
Serveis, mesures i activitats per Tots Sants
Diversos cementiris catalans gestionats per empreses associades d’Asfuncat amplien els horaris i el servei de transport públic per atendre l’augment de visitants. Les empreses associades a Asfuncat reprenen la promoció d’activitats diverses amb motiu de Tots Sants. L’organització publica al seu web corporatiu (asfun.cat) tot el ventall d’activitats i serveis dels cementiris de Catalunya perquè els usuaris puguin participar de la festivitat amb exposicions, concerts, rutes, visites guiades, misses, pregàries, tallers, etc.; perquè les famílies hi rebin l’atenció necessària, i perquè puguin desplaçar-s’hi amb comoditat.
En marxa la campanya L’Arbre del Record
Bona part de les empreses membres d’Asfuncat participen aquesta setmana en la campanya L’Arbre del Record, promoguda per la patronal estatal, Panasef. Amb aquesta acció, es vol honorar i homenatjar els morts durant aquest any.
Es proposa a les famílies que passin pels tanatoris i cementiris que hi deixin un missatge de record per als seus éssers estimats. Els missatges es penjaran als arbres que envolten les instal·lacions de les empreses, i, entre totes, construiran un gran Arbre del Record. «Recordar i homenatjar els qui ja no hi són forma part de l’activitat diària del sector funerari», recorden els promotors de la campanya.
216 milions d’euros, 1.410 llocs de treball
El sector funerari català va facturar un total de 216 milions d’euros el 2022, un 4,7% més que l’any anterior, segons l’informe anual d’Asfuncat, presentat al juny.
La quarantena d’empreses d’Asfuncat donaven feina el 2022 donaven feina a un total de 1.410 professionals, un 9% més que l’any anterior. Un creixement sostingut de llocs de treball que confirma una tendència que Asfuncat atribueix a la voluntat de millora constant en la prestació del servei i l’atenció a les famílies.
Els treballadors de les empreses d’Asfuncat van rebre l’any passat més de 19.000 hores de formació contínua, i el 37,5% són dones.
Borsa de treball per a professionals
El web d’Asfuncat (asfun.cat), el principal canal propi de l’organització, que aplega tota la informació rellevant sobre el sector funerari català, ha rebut 8.300 visites els últims 12 mesos. Des del seu servei d’atenció a les famílies les ajuda a resoldre els dubtes relacionats amb la prestació del servei funerari, i els facilita informació i assessorament per garantir la qualitat i la transparència dels serveis i el compliment del Codi de Bones Pràctiques de les Empreses de Serveis Funeraris signat amb el Síndic de Greuges de Catalunya l’abril del 2016.
52 professionals de diverses especialitats funeràries s’han inscrit l’últim any en la borsa de treball en línia d’Asfuncat, posada en marxa fa tres anys. El 36,5 % dels candidats tenen menys d’un any d’experiència, la qual cosa dona fe de l’interès de la gent jove pel sector funerari.